Di: Existensen hotad för mindre bolag

Uppdaterad: 16 apr. 2019Publicerad: 16 apr. 2019
Uppköp eller undergång väntar mindre aktörer i spelbranschen
Uppköp eller undergång väntar mindre aktörer i spelbranschen

Sannolikt väntar “uppköp eller undergång”, skriver tidningen i en analys om småskuttarnas kamp för sin överlevnad.

ANNONS
ANNONS

I spåren av omregleringen av spelmarknaden spådde Di att bolag verksamma i spelsektorn och som är beroende av nätkasinointäkter får det tufft.

I söndags kom Global Gaming in med en vinstvarning som tidningen beskriver som “blodig”, vilket fick aktien att störtdyka med hela 45 procent på måndagen på First North.

Bakgrunden till vinstvarningen är ett utfallsras med snudd på 90 miljoner kronor i rörelseresultatet och ett fall på 18 procent på intäktssidan under Q1.

Global Gaming publicerade den 28 februari sitt årsbokslut. Redan då rasade aktien med 40 procent och vd:n Joacim Möller försökte då parera med att marknaden överreagerade, skriver Di.

Det senaste som hänt i bolaget, i samband med den nu aktuella vinstvarningen, är att utdelningen på 3 kronor skrotas, samtidigt uppges aktiekursen stå över 50 procent lägre i dag än när Global Gamings vd tyckte att kursen var föremål för en överreaktion, framgår det.

Som en dominoeffekt faller även andra spelbolag på Stockholmsbörsen och ytterligare en annan spelaktör, Leo Vegas, är under utredning av brittiska myndigheter.

Slutsatsen i Di-analysen är att mindre speloperatörer i branschen är hårt ansatta, därför väntar antingen uppköp eller undergång, är bedömningen.

Kvar i kölvattnet av den omreglerade spelmarknaden blir stora, starka aktörer, tror Di och nämner Svenska Spel, ATG och Kindred – det sistnämnda bolaget står bakom varumärket Unibet.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.