Dagens PS

Desperat beslut: Nazistledarens lyxhus erbjuds gratis

Nu är nazistledaren Joseph Goebbels tidigare lyxhus ute till försäljning för det annorlunda priset noll kronor. Huset har stått öde sedan år 2000 och Berlins delstat vill bli av med de höga driftskostnaderna.
Nu är nazistledaren Joseph Goebbels tidigare lyxhus ute till försäljning för det annorlunda priset noll kronor. Huset har stått öde sedan år 2000 och Berlins delstat vill bli av med de höga driftskostnaderna.(Foto: Patrick Pleul/Ap/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 05 maj 2024Publicerad: 05 maj 2024

Villa Bogensee har stått öde sedan år 2000. Det forna lyxhuset tillhörde tidigare en av Hitlers närmsta män men nu skänker delstaten Berlin bort huset i ett desperat försök att bli av med fastigheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att det snart gått 80 år sedan andra världskrigets slut så fortsätter den mörka nazist-epoken att kasta sin skugga över samtiden.

Fyra mil norr om Berlin

Häromdagen kunde Dagens PS berätta hur det hittats mänskliga skelett utan händer och fötter utanför Herman Görings tidigare hus vid den så kallade “Varglyan” i nordöstra Polens skogar.

De tre kropparna hade arrangerats liggande nära varandra, med huvudena åt samma håll och de fanns utanför ett hus som ockuperades av nazistledaren Göring.

Nu har en annan av Adolf Hitlers närmsta mäns boningar hamnat i nyhetsfokus. Det handlar Joseph Goebbels tidigare tillflyktsort fyra mil norr om Berlin.

Flera medier, däribland News55, rapporterar nu att huset är ute till försäljning för det annorlunda priset noll kronor.

Huset som bär namnet Villa Bogensee, uppkallad av den närliggande sjön, har stått tomt i decennier och kräver dyra underhåll för att få ordning på. Därav att delstaten Berlin nu skänker bort det tidigare lyxhuset.

ANNONS

Senaste nytt

“Inget annat val”

ANNONS

Joseph Goebbels, propagandaminister i nazist-regimen, ska ha spenderat tid med sin familj med fru och sex barn i huset. Ryktet gör också gällande att han tagit med sig sina älskarinnor dit.

Delstaten Berlin har flera gånger försökt att få staten Tyskland att ta över driften från huset men utan framgång. Därav det nu drastiska beslutet att skänka bort boningen gratis.

“Om vi misslyckas igen, som de senaste årtiondena, har Berlin inget annat val än rivning”, säger Berlins finansminister Stefan Evers.

Goebbels lät bygga villan 1939 och bodde där till och från fram till att han begick självmord dagarna före krigsslutet 1945.

Läs mer:

Köp ett hus i solen för bara en euro. Dagens PS

Jobba på distans: I den här italienska byn bor du gratis. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS