Dagens PS

Deltavarianten ett av världens mest smittsamma virus

deltavarianten
Doktor Rochelle Walensky tillsammans med Doktor Anthony Fauci i senaten, 20 juli 2021. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 03 okt. 2022Publicerad: 24 juli 2021

Deltavarianten av coronaviruset är ett av de mest smittsamma virus som någonsin upptäckts av forskare i USA. Enligt en ny studie är delta upp till 1000 gånger mer smittsamt än de tidigare varianterna. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under torsdagen meddelade chefen på amerikanska Centers for Disease Control and Prevention (CDC) att deltavarianten är en av de mest smittsamma andningssjukdomarna som någonsin upptäckts av forskare i USA. 

Mer aggressiv och överförbar

“Deltavarianten är mycket mer aggressiv och överförbar än de varianter som upptäckts innan”, säger Dr. Rochelle Walensky från CDC. “Det är en av de mest smittsamma andningssjukdomarna vi någonsin sett, och som jag har sett under min 20 år långa karriär.”

En ny studie visar också att människor som smittats av deltavarianten kan bära upp till 1000 fler virus i näsgångarna än någon som smittats av de tidigare varianterna. Detta gör viruset oerhört smittsamt.

Den nya varianten har spridit sig snabbt över världen, inklusive Sverige. Enligt DN är deltavarianten helt dominerande i Stockholm och i USA är 97 procent av inlagda coronapatienter på sjukhusen smittade av just delta. 

Vaccin verkar fungera 

“Viruset har inget incitament till att ge upp, och det söker ständigt upp nästa sårbara person att infektera”, fortsätter Walensky. Hon uppmanar den amerikanska befolkningen, och resten av världen, att ta deltavarianten på allvar och att hjälpas åt för att förhindra en ökad smittspridning. 

Enligt en ny studie publicerad av New England Journal of Medicin ska två doser av Pfizers och Astra Zenecas vaccin vara effektivt mot delta.

Läs hela artikeln på CNBC.

Läs mer: Deltavarianten – de drabbas värst

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS