Trots en skur av avgångskrav efter den hårt kritiserade resan till Kanarieöarna har regeringen inga planer på att sparka Dan Eliasson som generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

ANNONS

Listan på myndigheter som Dan Eliasson tvingats lämna genom åren på grund av olika fadäser är lång. Först fick han gå från Migrationsverket. Sedan Försäkringskassan och därefter sparkades han som rikspolischef för att i stället få regeringens förtroende som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Inför julen reste Dan Eliasson som bekant till Kanarieöarna för att fira jul med sin dotter och hennes familj. Det var en resa som var ”nödvändig” har han hävdat.

”Jag har gjort bedömningen att resan är nödvändig. Jag har en dotter som vistas här och som jobbar här. Och jag firade jul med henne och min familj”, löd Eliassons argument i Expressen om resan till Las Palmas.

Sverige befinner sig en kris utan motstycke, en brinnande pandemi, och den högsta chefen för landets krisberedskap lämnar alltså Sverige i det läget och kritiken efteråt har inte oväntat varit hård.

Kraven många: Sparka Eliasson!

Göran Greider, socialdemokratisk debattör, har uttryckt på Twitter förhoppningar om att regeringen i dag, måndag, avpolleterar Dan Eliasson som GD för MSB.

I SVT:s Morgonstudion i dag, måndag, upprepade Greider, som är ledarskribent på Dalademokraten, avgångskravet på Dan Eliasson:

ANNONS
ANNONS

”Vanligt folk som gjort väldigt stora uppoffringar är förbannade. Jag är förbannad över att en ledande myndighetsperson gör på det här sättet. Han bör gå”, säger Greider i Morgonstudion.

Göran Greider är inte ensam om den åsikten. Liberalernas Robert Hannah twittrar: ”Dan Eliasson slår rekord i Coronahyckleri. Socialdemokrater har visst en helt egen definition av ’nödvändig’. Borde verkligen få sparken.”

Samma sak anser debattören Susanna Birgersson och menar att det ”behövs ett äkta drev” så att bland andra Eliasson får ta konsekvenser av sitt handlande.

Och fler röster höjs med krav på MSB-toppens avgång, samtidigt som klimataktivisten Greta Thunberg ger Dan Eliasson en känga: ”Jag har avstått väldigt många flygresor under den här klimatkrisen, men den här resan tyckte jag var nödvändig”, skriver Thunberg på Twitter och visar upp en bild på sin seglats över Atlanten.

Hur lyckas han få nya toppjobb?

På Facebook, i olika trådar, är kritiken också hård mot Dan Eliasson efter julresan till Kanarieöarna.

Många ställer sig frågan hur det är möjligt att Eliasson gång på gång lyckas få nya chefsjobb på myndigheter efter att ha gjort sig obekväm på den ena stolen efter den andra. De mest spekulativa kommentarerna gör gällande att Dan Eliasson tycks ha någon hållhake på statsminister Stefan Löfven (S). Dan Eliasson har tidigare varit statssekreterare i Socialdemokraterna.

ANNONS
ANNONS

När han kickades som rikspolischef fick han behålla sin lön på 160 000 kronor som ny generaldirektör för MSB, vilket enligt Expressen gör Dan Eliasson till den den högst betalda myndighetschefen i Sverige.

Den mest rimliga, tycker många, är att Dan Eliasson får sparken igen, denna gång från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Men det kommer inte att ske, enligt Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT:

”Dan Eliassons resa till Kanarieöarna har lett till skarp offentlig kritik. Den kommande tiden lär bli tuff för honom. Troligen sitter han dock säkert som högste chef för MSB, i alla fall för stunden. Regeringen har i dagsläget inga planer på att sparka honom”, skriver Knutson i en analys.