Tydlig koppling mellan corona och psykisk ohälsa. Studien förvånar – sambandet går åt båda hållen. 

ANNONS

Att corona och pandemins inverkan på samhället har resulterat i ökad stress och ohälsa kommer nog inte som en chock för någon. En ny rapport visar att var femte person smittad av corona också insjuknar i psykisk ohälsa – för första gången, rapporterar MåBra.

Rapporten, som publicerades i tidskriften Lancet Psychiatry, visar på att de vanligaste diagnoserna efter tillfrisknandet var sömnlöshet, ångest och depression.

I studien jämförs patienter som insjuknat i corona med patienter som haft andra sjukdomar – och resultaten visar att coronasmittade löper dubbelt så stor risk att få problem med sin psykiska hälsa.

Tydlig påverkan på psykisk ohälsa

Majorie Wallace, vd för den brittiska välgörenhetsorganisationen SANE, säger till Reuters att studien reflekterar hennes erfarenheter under pandemin.

”Vår hjälplinje jobbar med ett ökade antal personer som ringer för första gången och personer som återfaller för att deras rädsla och ångest har blivit omöjlig att tolerera”, fortsätter hon.

Förvånande nog visar studien att personer med en historia av psykisk ohälsa löper 65 procent större risk att också bli diagnosticerade med corona.

Läkare som specialiserar sig på mental ohälsa säger till Reuters att studien är i linje med tidigare rön som kopplar ihop corona, hjärnan och sinnet.

ANNONS
ANNONS

”Covid-19 påverkar the centrala nervsystem, och kan direkt öka senare störningar. Men denna forskning visar att vi fortfarande inte vet hela berättelsen”, säger Simon Wessely professor i psykologi vid King University i Storbritannien.

Läs mer: Covid-19 tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige [DagensPS.se] »