Med dagens långsamma vaccineringsutrullningar kommer det ta år innan resebranschen är på fötter igen. När människor tvekar att resa innebär det miljardförluster för en industri som redan blöder. 

ANNONS

Vi vet inte när restriktionerna lättar och det internationella resandet tar fart igen.

Vad som är säkert är dock att det blir hårdare bestämmelser framöver. ”Social distancing” är ett begrepp som inte kommer försvinna i första taget.

Dyrare resor

Hotell, flygbolag och kryssningsfartyg kommer behöver hålla sig till nya regelverk, vilket ser ut att leda till dyrare resor för resenärerna.

Men det kommer även kosta för resebranschen – som redan går på knäna.

Förlusterna inom de internationella fritidsresorna uppgår till hisnande 3.3 biljoner dollar fram till maj i år, om läget inte förbättras, enligt uppgifter från Bloomberg. 

Stannar hemma

Även om läget förbättras är det många resenärer som stannar hemma, hela 86 procent kommer fördröja semesterplanerna – även om viruset är i schack på en global skala.

Det kommer slå hårt mot resebranschen som står för 10 procent av den globala ekonomin, i en industri som sysselsätter 300 miljoner människor.

ANNONS
ANNONS

Hotar en tredjedel av jobben

Pandemin har satt denna jätteindustri i gungning och hotar direkt en tredjedel av jobben.

Världen har begärt 200 miljarder dollar i räddningspaket för att klara sig genom resekrisen, men det kanske inte räcker eftersom branschen som värderas till 1,7 biljoner dollar förutspår årliga tapp på 80 procent framöver, enligt en FN-rapport från i somras.

Så frågan är om det blir hemester eller långsemester till sommaren?

Läs mer: I sommar kan du resa – med covidintyg

 

 

 

ANNONS
ANNONS