Dagens PS

Centerpartiet splittrat om skolpengen

barn i skola
Skolpengen är en fråga som splittrar Centerpartiet. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 03 okt. 2022Publicerad: 21 juli 2021

Centerpartiet är splittrat i frågan om skolpengen. Partiet accepterar inte att friskolor får lägre skolpeng än kommunala skolor. Samtidigt har moderpartiet och ungdomspartiet olika åsikter i den aktuella frågan. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS rapporterat så vill utbildningsminister Anna Ekström (S) förhandla med Centern om ett förslag för att kommuner ska kunna sänka ersätt­ningar till friskolor.

Det blir dock ingen lätt uppgift för Anna Ekström eftersom Centerpartiet inte kommer att gå med på förändringar i ersättningarna till friskolor, enligt partiets utbildningspolitiske talesperson Fredrik Christensson.

”Vi har sagt tidigare att vi är kritiska och det är vi av olika skäl. Vi tycker att skolpengen bör vara samma och att det man vill göra avdrag för handlar om kostnader för såväl fristående- som kommunala skolor”, säger han till Di.

Låst läge

Så för tillfället är det alltså låst läge i frågan om skolpengen.

“Vi är kritiska till punkten om olika ersättning. Sedan kommer vi lyfta vår politik i ett läge där frågan aktualiseras i riksdagen”, fortsätter Fredrik Christensson.

Utbildningsminister Anna Ekström har pekat på att Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, har en annan åsikt än moderpartiet.

Makten hos kommunen

ANNONS

Cuf anser att makten att beräkna skolpengen ska ligga hos kommunen, vilket inte behöver betyda att friskolor får en lägre skolpeng.

”Det kan i vissa kommuner bli så att friskolor får lägre skolpeng, men det skulle lika gärna kunna bli så att kommunala skolor får lägre och friskolor får mer”, säger Caroline von Seth, andre vice ordförande för Cuf, till Di.

Fokus ska enligt henne ligga på en “en god och kvalitativ utbildning” där “vinsten snarare ska vara kvittot på att det primära fokuset har uppnåtts. Inte tvärtom”.

”Vi tycker att förslaget om att differentiera skolpengen i olika kommuner är klokt”, säger hon.

Läs mer: Annie Lööf: ”Vi släpper fram Löfven som statsminister”

 

 

 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS