Centerpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister, säger partiledaren Annie Lööf (C) på en presskonferens.

ANNONS

Stefan Löfven (S) ska under måndagen lämna besked till talmannen om hur det gått med sonderingarna inför en statsministeromröstning. Nu har Centerpartiet gett sitt besked – de kommer att släppa fram Stefan Löfven.

”Vi kommer rösta gult för Stefan Löfven i veckans statsministeromröstning. Vi har haft många samtal och kommit överens om det här. En förutsättning från C är att tre viktiga reformer från januariavtalet måste genomföras”, säger partiledaren Annie Lööf (C) på en presskonferens.

Tänker lägga egen budget

Samtidigt är beskedet att det sker på villkor att regeringen går med på en rad krav – och det innebär inte något budgetsamarbete. Centerpartiet går i stället i opposition och tänker lägga en egen budget.

”Vi har beslutat oss för att skapa en friare roll för C, vi kommer därför gå i konstruktiv opposition”, säger Annie Lööf.

C har pekat ut tre områden som de ställer krav på: Att reformen av LAS genomförs, att äganderätten för skogen stärks och en reform av strandskyddet. Samtidigt slår Miljöpartiet bakut och tänker inte gå med på kraven.

”Vi har landat i att vi inte kan ställa upp på de krav som C ställt när det kommer till strandskyddet och skogen. Vi tänker inte förhandla bort skydd av naturen och allemansrätten”, säger språkröret Per Bolund (MP) till SvD.

Politisk vilde kan avgöra

Ett annat problem för Stefan Löfven i statsministeromröstningen är att han fortfarande kan misslyckas även om V, MP, S och C röstar för – om den politiska vilden Amineh Kakabaveh trycker rött. Med rösterna från L, M, KD och SD är det då en majoritet emot. Hon har ställt en rad krav för att släppa igenom Löfven och fört diskussioner med Socialdemokratiska partitoppar, bland annat justitieminister Morgan Johansson (S).

På en presskonferens med Stefan Löfven (S) och talmannen Andreas Norlén föreslogs statsministern att återigen bli statsminister.

ANNONS
ANNONS

”Stefan Löfven har en lösning som kan tolereras av riksdagen. Jag kommer därför utse Stefan Löfven till statsministerkandidat. Om han blir vald har han meddelat att S ska bilda regering med MP”, säger Andreas Norlén.

Omröstningen ska ske på måndag. Om inte 175 riksdagsledamöter röstar nej ska Löfven då bilda regering inom 18 dagar.

Läs mer: Statsminister Stefan Löfven: ”Jag avgår”