Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, tillhörande högerpartiet Conservative Party, sätter sitt politiska rykte på spel genom att pressa på hårt för höjda skatter.

ANNONS

De 12 miljarder brittiska pund, motsvarande 142 miljarder svenska kronor, som Johnson vill höja skatten med är säljs in som en ren sjukvårdsskatt tänkt att användas för att stärka upp sjukvårdssystemet och äldrevården efter pandemin.

Premiärministern får stenhård kritik internt och möter en revolt i sitt eget parti bakom kulisserna, enligt The Guardian. De konservativa gick till val på att inga skatter skulle höjas.

”Bryta vårt manifeståtagande”

Men Johnson satsar på att presentera planen som ett svar på covid-19-pandemin och för att tackla de växande vårdköerna i det offentliga sjukvårdsssystemet NHS – och han tror att detta kommer övertyga väljarna. De nya skatterna ska enligt lag vara öronmärkta för sjukvård och dyka upp som en egen punkt på skattsedeln.

”Jag ska vara helt öppen med dig – den här avgiften kommer att bryta vårt manifeståtagande. Men en global pandemi fanns inte heller i vårt manifest”, säger Boris Johnson till The Guardian.

Han ville heller inte utesluta fler höjda skatter senare under parlamentssessionen. Premiärministerns vilja till reformer som normalt sett brukar klassas som vänsterpolitik irriterar partikamraterna i det konservativa partiet, Tories.

”Det vore naivt att tro att det inte kommer att bli en långsiktig kostnad för detta någon gång”, säger en person som identifieras som en senior källa i partiet till The Guardian.

ANNONS
ANNONS

Inte heller oppositionspartiet Labour är nöjda. Partiledaren Kier Starmer attackerade förslagen som ”att sätta plåster över ett öppet sår”, och sade att pengarna inte kommer att räcka till för att lösa de stora problemen i NHS. Han vill se ännu högre skatter. Premiärminister Johnson gav dock mothugg och påpekade att Labour inte lagt fram något motförslag. ”Plan slår ingen plan”, säger Johnson.

Läs även: Storbritannien gör om hela sitt järnvägssystem [Dagens PS]