Brasiliens president Bolsonaro tänker inte låta sig läxas upp av USA:s nya president. Biden har lovat att förhindra skövlingen av Amazonas, något som får den brasilianske ledaren att se rött.

ANNONS

Joe Biden ska ta sig an USA:s miljöproblem och få ner utsläppen. Men han vill även agera globalt. Den senaste tidens bränder i Amazonas, förstör inte bara regnskogarna och den biologiska mångfalden, utan hotar även allas fortlevnad – när världens lungor blir till sojafält eller boskapsland.

Joe Biden har gått till hårt angrepp mot Jair Bolsonaro för att han inte gjort tillräckligt för att stoppa bränderna i Amazonas, skriver DN. 

”Om jag vinner kommer jag omedelbart att mobilisera världen för att få fram 20 miljarder dollar till Brasilien för att landet ska sluta bränna ned mer av Amazonas. Om de inte stoppar kommer vi att införa kännbara handelshinder,” sa Biden under presidentvalskampanjen.

Bolsonaro lät sig inte vänta med svar på tal.

”En del har ännu inte förstått att Brasilien förändrats. I dag har landet en president, som till skillnad från vänstern, inte accepterar mutor och ogrundade hot. VÅR SUVERÄNITET ÄR INTE FÖRHANDLINGSBAR,” skrev Bolsonaro på Twitter efter Bidens uttalande.

ANNONS
ANNONS

Skarpa ord

Under torsdagen var det dags igen, denna gång med ännu hårdare ord – som kan tolkas som direkta våldshandlingar, när Bolsonaro pratade om vad resultatet kan bli – av att USA:s kommande president kan komma att införa handelstullar mot Brasilien.

”När saliven tar slut får man använda krut. Annars funkar det inte,” sa Bolsonaro under en presskonferens.

Läs mer: Bezos bjässe expanderar i Brasilien

 

 

ANNONS
ANNONS