Dagens PS

Åtalad pirat inför rätta i USA – nekas borgen

somalien-pirate-michael-scott-moore-usa-journalist-kidnappning
En pirat åtalas för att ha varit del i kidnappningen av amerikanska journalisten Michael Scott Moore. Arkivbild. (Foto: TT/Montage)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 15 aug. 2019Publicerad: 15 aug. 2019

Mannen åtalas för att ha varit del i kidnappningen av en amerikanska journalist. Nu ställs han inför rätta i New York, USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det skriver New York Post. Mannen, som heter Abdi Yusuf Hassan, är 51 år och amerikansk medborgare, men född i Somalia.

Enligt artikeln agerade Hassan översättare under kidnappningen av journalisten Michael Scott Moore.

Moore var i Somalia under vintern 2012 för att skriva en bok om pirater, då han blev kidnappad och tagen som gisslan i över två och ett halvt år.

Piraterna krävde en lösensumma på 20 miljoner dollar, ett krav som aldrig beviljades. Moore släpptes 2014 mot en summa på 1,6 miljoner dollar.

Åtalade piraten Hassan kom till USA på 90-talet, och enligt artikeln återvände han till landet från Somalia flera gånger. År 2015 ljög han om att han var en somalisk minister för att komma förbi gränskontrollen.

Tidigare i år arresterades han i Minneapolis, Minnesota. Mannens försvarsadvokat menar att Hassan är oskyldig, och att hans inblandning i kidnappningen var enbart för att försöka befria journalisten.

Advokaten begärde borgen till en miljon dollar, men en domare har nekat. Hassan anses “för farlig” att släppas på fri fot.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS