Åklagaren i fallet kring Lundin Petroleums oljeaffärer i Sudan planerar att väcka åtal och har ansökt om tillstånd för detta med justitiedepartementet under sommaren. Det skriver Dagens industri med hänvisning till källor.

ANNONS

Sedan tidigare har åklagare och förundersökningsledare Henrik Attorps uppgett att han planerade att fatta ett beslut om eventuell slutdelgivning ”inom kort”. Detta sade han till Di i augusti och en slutdelgivning är sista steget innan ett potentiellt åtal.

Från Lundin Petroleums sida har man främst hänvisat till förekommande brister i fallet, men också missnöje med att justitiedepartementet inte velat ge gehör för deras argument.

”Vi anser att det är mycket uppseendeväckande och totalt oacceptabelt att justitiedepartementet inte tycks vara villiga att höra vår sida i vad som är ett mycket komplext fall och ta del av juridiska expertutlåtanden”, sade Robert Eriksson, presschef på Lundin Petroleum.

Det potentiella åtalet skulle vara riktat mot Lundin Petroleums vd och ordförande för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan mellan 1997-2003. Förundersökningen i frågan inleddes redan 2010.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Vittnen mordhotas i Lundin Petroleum-härva [DagensPS.se] >