Bitcoin dominerar bland bedrägerier när det gäller investeringar, uppger Sverige Radio och hänvisar till statliga Finansinspektionen.

ANNONS

Varje år omsätter bedrägerier med kryptovalutan bitcoin mångmiljardbelopp globalt, och det fortsätter öka, enligt FI.

”Mörkertalet är dock stort eftersom få anmäler att de har blivit lurade då de skäms inför närstående eller grannar. Och att det ökar? Helt utan tvivel, det är nästan som en industri”, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid polisen, till SR.

Så går bedragarna till väga

Ofta lindar bedragarna sina offer runt fingret genom att hänvisa till vad som vid en första anblick verkar vara en seriös hemsida.

Men den som kikar lite närmare upptäcker snart att något fel, man kan ha ”lagt till ett ord eller något som det inte är meningen att man ska uppmärksamma”, förklarar Jan Olsson för Ekot.

Tusentals svenskar uppges bli blåsta årligen i falska bitcointransaktioner, och bedrägerier med bitcoin beskrivs som det vanligaste bedrägeriet.

För några veckor sedan berättade Dagens PS, med hänvisning till Di, om en svensk kryptobedragare i USA som dömts till 15 års fängelse.

Han uppgavs ha kommit över motsvarande 16 miljoner dollar, då motsvarande 138 miljoner kronor, på sitt bitcoinbedrägeri.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Handlade med bitcoin – blev blåst på 3,6 miljoner [Dagens PS]

Läs också: Svensk lurad på 400.000 i bitcoinbedrägeri [Dagens PS]