Astra Zenecas amerikanska fas 3-studie visar att bolagets vaccin har en effektivitet på 79 procent i att förhindra covid-19. Samtidigt har vaccinet 100 procents effektivitet mot allvarlig sjukdom och inläggning på sjukhus.

ANNONS

Totalt ingick 32 449 deltagare i studien, de flesta från USA, men även från Peru och Chile.

Konsekvent effekt

Beskedet som kom under måndagen från läkemedelsjätten uppgav att vaccineffekten var konsekvent i alla etniska grupper och åldrar, förutom för deltagare över 65 år, där den var 80 procent, skriver Di.

Bolaget säger sig vara säkert på att vaccinet är effektivt mot samtliga hittills kända varianter av viruset, men kan inte svara på om vaccinets effektivitet skil­jer sig vid olika varianter, så studierna kommer att fortsätta.

Ingen ökad risk för blodproppar

I studien har man inte sett någon ökad risk för trombos eller blod­proppsbildning. Astra Zeneca har heller inte haft några sådana fall i studien.

”Förekomsten av blodprop­par utreds av både europeiska läkemedelsmyndigheten och det brittiska läkemedelsver­ket MHRA, men inga farhå­gor har rests ännu”, säger pro­fessor Andrew Pollard, chef för Oxforduniversitetets vaccinforskning, som deltog vid en digital pressträff med Astra Zeneca på måndagen.

Astra Zeneca kan vid grönt ljus från FDA distribuera totalt 50 miljoner doser i USA i april.

ANNONS
ANNONS

Ett sådant beslut väntas inom ”några veckor”.

Läs mer: Astra Zenecas vaccin får EMA-klartecken