Dagens PS

Anders Borg berömmer Sveriges coronastrategi

Anders Borg
"Regeringen har agerat snabbt" säger Anders Borg om Sveriges ekonomiska politik under coronakrisen. (Foto: SR/ Mattias Ahlm)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 08 juli 2020Publicerad: 08 juli 2020

Sverige har hittills genomlidit coronakrisen med “mindre skadeverkningar på samhället och människors vardag”. Det säger förre finansministern Anders Borg i sitt sommarprat under onsdagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Anders Borg, som var finansminister mellan 2006-2014, säger i sommarpratet:
“Jag är inte epidemiolog utan ekonom. Jag har inte för avsikt att göra en bedömning av covid-19 som sjukdom. Min slutsats som ekonom är att Sverige har klarat coronan med betydligt mindre skadeverkningar på samhället och människors vardag. De länder som varit mest nedstängda kommer sannolikt uppleva den största nedgången av välfärden och den högsta arbetslösheten.”

Det skriver Aftonbladet. Anders Borg berömmer även regeringens ekonomiska politik under coronakrisen och menar att samarbetet mellan regeringspartierna har fungerat smidigt.

“Regeringen och finansdepartementet har agerat snabbt och visat på vilja att ompröva när det blivit fel. Stefan Löfven och Magdalena Andersson har sökt breda samarbeten i riksdagen. Annie Lööf, Centerpartiet, och Nyamko Sabuni, Liberalerna, har deltagit i förhandlingarna och bidragit till att Sverige agerat klokt”, säger han.

Den förre finansministern menar att arbetsmarknadsreformer kan vara ett möjligt sätt att lindra krisens effekter, skriver Aftonbladet.

“Efter finanskrisen gjorde vi för lite för att reformera arbetsmarknaden. Det är avgörande att det misstaget inte upprepas igen”, säger han.

Läs mer: Borg: Hårda tider stundar efter pandemin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS