Aktiespararna tänker rösta nej till Nordeas planer om att flytta huvudkontoret till Finland. Det säger organisationens vd Joacim Olsson till Bloomberg News.

ANNONS

Aktiespararna anser att de ekonomiska argumenten för att flytta huvudkontoret är för kortsiktiga då Sverige sannolikt kommer att behöver justera sina avgifts- och regelsystem för att bättre matcha omvärldens. I sådana fall skulle bankens kalkyler försvagas betydligt.

Vidare kan en flytt även hota minoritetsägarnas position och försvaga Stockholm som finansiell knutpunkt, vilket enligt organisationen skulle vara ”olyckligt”.

Bankens aktieägare ska rösta om flyttplanerna vid årsstämman 15 mars. För flytten ska gå igenom måste 67 procent av rösterna stödja förslaget. Sampo har redan säkrat 42 procent och Alecta som äger 5 procent kommer att stödja förslaget. Didner & Gerge har uttalat sig skeptiska till planerna.

De fem största svenska fondägarna i Nordea är Alecta, Swedbank Robur, AMF, Didner & Gerge och Första AP-fonden.

För knappt en vecka sedan berättade Dagens PS – med hänvisning till SvD – om Henrik Didners attack på Nordeas aviserade flytt. Henrik Didner företräder fondförvaltaren Didner & Gerge, som är bankens fjärde största ägare i Sverige och tionde största ägaren totalt sett.

ANNONS
ANNONS

”En stor bank kan inte hoppa fram och tillbaka till den stad och det land där det för tillfället är mest gynnsamt”, sade Henrik Didner bland annat.

Chefsanalytikern Peter Malmqvist har även han kritiserat Nordea-flytten, som han menar är negativt för aktien.