Apple kan nå sanslös siffra redan nästa år – tack vare det här.

ANNONS

Apple kan nå ett marknadsvärde på en biljon dollar, alltså cirka 8 100 miljarder kronor, under nästa år – tack vare president Donald Trump. Det enligt ett scenario som analytikerna på RBC Capital Markets lägger fram i sin senaste analys av Apple.

Mäklarfirman menar nämligen att Apple kan bli ett av de bolag som tjänar mest på Trump-administrationens planerade skattereformer. RBC påpekar att det fortfarande finns stor osäkerhet kring reformen men Apple skulle kunna öka vinsten för 2018 med 4,00-4,50 dollar per aktie och det kan i sin tur driva aktien till ett börsvärde överstigande 1 000 miljarder dollar.

I förra månaden lades ett förslag fram om att sänka den högsta bolagsskatten från 35 till 20 procent. Men det är långt kvar innan en eventuell skattereform kan drivas igenom.

Det är inte bara förändringar kring skatten i USA som RBC-analytikerna pekar på utan också möjligheten för Apple att återföra pengar från utlandet.

”Vi antar en skattesats på 10 procent på (cirka) 219 miljarder dollar av vinster som Apple potentiellt kan repatriera och antar att Apple använder dessa för återköp av aktier”, skriver analytikerna.

ANNONS
ANNONS

RBC är inte den första analysfirman som pekar ut att Apple kan ta sig till ett marknadsvärde på över 1 biljon dollar. Våren 2015 blev Cantor Fitzgerald först ut bland Wall Street-firmorna att sätta en riktkurs på 180 dollar, samma nivå som RBC nu ligger på. Högst riktkurs har emellertid Drexel Hamilton med sina 208 dollar.

Apple handlas i dagsläget kring 156 dollar vilket motsvarar ett börsvärde på cirka 805 miljarder dollar.