Dagens PS

Nytt bolag satsar 25 miljarder på grönt stål

SSAB
Nya storsatsningen på grönt stål utmanar SSAB. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 feb. 2021Publicerad: 23 feb. 2021

Ett nytt svenskt bolag storsatsar på att slå sig in på stålmarknaden, med ny fossilfri teknik.

ANNONS
ANNONS

Nystartade H2 Green Steel leds av Henrik Henriksson, som lämnar jobbet som vd för Scania för nysatsningen. En ny storskalig anläggning för stålproduktion ska byggas i området kring Boden och Luleå, med en satsning på 25 miljarder kronor i det första steget. Målet är en produktionsstart 2024.

”De traditionella ståltillverkarnas produktion bygger på gradvisa investeringar över 100 år. Vi har tagit ett vitt papper och omdefinierat hur stålproduktion ska se ut för att optimera effektiviteten och hålla nere kostnaderna”, säger Harald Mix, ordförande Vargas Holding, vd Altor Equity Partners och styrelseledamot H2 Green Steel till Dagens industri.

Stenbeck och Ek investerar

Som inspiration har man bland annat haft batteribolaget Northvolt, som Vargas var med och grundade. Förutom Vargas är Cristina Stenbeck och Spotify-grundaren Daniel Ek, investmentbolaget Altor och IMAS Foundation med i den första finansieringsrundan.

Planen är att producera fossilfritt stål i stor skala, och utmanar därmed stålbolaget SSAB som är ett av de ledande bolagen i att ställa om till fossilfri produktion. H2 Green Steel har målet att ha en årlig produktion om 5,5 miljoner ton ”grönt” stål till 2030. SSAB producerar i dag 8,8 miljoner ton globalt.

“Finns ingen återvändo”

”Tesla visade att de går att producera elbilar och drev marknaden. När du väl är där så finns det ingen återvändo. Kunderna kommer inte att gå tillbaka till fossilbaserade insatsvaror. Det finns en styrka i att vara först ut och accelerera, vilket är svårt för de befintliga aktörerna”, säger H2 Green Steels styrelseordförande Carl-Erik Lagercrantz, tillika vd för Vargas Holding och styrelseordförande i Northvolt.

Läs mer: Scanias vd lämnar – han tar över – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS