Kinesiska Xpeng kommer ska börja sälja elbilar i Sverige inom kort. Samtidigt ökar konkurrensen med företag som Volvo Cars och Polestar.

ANNONS

Nykomlingen Xpeng har seglat in på elbilsmarknaden för sex år sedan och slog sig även in på New York-börsen för ett år sedan, skriver Svenska Dagbladet. 

Det går snabbt för uppstickaren som även har planer på flygande farkoster i Europa.

Blickarna mot Europa 

Bolaget har ett börsvärde på omkring 370 miljarder kronor, att jämföra med Volvo Cars som ligger på runt 230 miljarder kronor. Från att ha satsat på den kinesiska marknaden vänder nu Xpeng blickarna mot Europa och Sverige.

”Det här är ett stort steg för Xpeng och vi är exalterade över att göra offensiva drag i Sverige, Danmark och Nederländerna, så att ännu fler får ta del av våra intelligenta elbilar” kommenterar vd:n Xiaopeng He.

Lanseras 2022

Lanseringen i Sverige sätter igång i början av 2022 men det är oklart när leveranserna sker och vilka modeller det gäller.

ANNONS
ANNONS

Det innebär ökad konkurrens för Volvo Cars som har satt målet att hälften av de sålda bilarna ska vara rena elbilar 2025. Polestar, som till hälften ägs av Volvo, försöker redan konkurrera med Tesla i det övre segmentet av elbilsmarknaden.

Läs även: Elbilsbolagen gasar på i Kina [Dagens PS]