Här är det första historiska fordonet av fossilfritt stål.
Volvo visar upp en självkörande dumper gjort av SSAB:s Hybrit.
Initiativet med SSAB sätter standarden för en fossilfri framtid, säger Volvos vd Martin Lundstedt.

ANNONS

Under ett event i Göteborg i går visade Volvo Group upp världens första fordon tillverkat av fossilfritt stål från SSAB. Det handlar om en lastbärare som ska användas inom gruvdrift och stenbrytning.

Volvo och SSAB avslöjade att det kommer fler konceptfordon i fossilfritt stål redan nästa år. Med vid avtäckningen var EU-kommissionären Thierry Breton, och Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan.

Dumpern är tillverkad hos Volvo CE i Borås och är självkörande. Foto: Volvo

Initiativet med SSAB sätter standarden för en fossilfri framtid. Precis som att världens länder samlas vid FN:s 26:e klimatkonferens för att diskutera klimatförändringarna måste även företag och industrier samarbeta för att utveckla nya och innovativa lösningar för en framtid fri från utsläpp av växthusgaser, säger Martin Lundstedt, VD och koncernchef för Volvokoncernen.

Volvos vd Martin Lundstedt och SSAB:s vd Martin Lindqvist var stolta när de avtäckte dumpern. Foto: Volvo

Inte förrän 2040 ska Volvokoncernen vara helt klimatneutrala. Stålet tillverkats inom SSAB:s Hybritprojekt. Planen är att stålet ska kunna börja användas kommersiellt 2026. Stålproduktion bedöms i dag stå för 10 procent av Sveriges koldioxidutsläpp.

En milstolpe

– Att presentera det första fordonet i världen tillverkat av SSAB:s fossilfria stål är en riktig milstolpe. Vårt samarbete med Volvokoncernen visar att den gröna omställningen är möjlig och ger resultat, säger Martin Lindqvist, VD och koncernchef för SSAB.

ANNONS
ANNONS

Vikten hos en lastbil utgörs till 70 % av stål och gjutjärn, så fossilfritt stål kan sänka utsläppen vid tillverkningen avsevärt. Den första maskinen är tillverkad i Borås av Volvo CE.