Från och med 2019 ska alla nya bilar som lanseras från Volvo Cars vara utrustade med elmotor.

ANNONS

Det meddelar biltillverkaren i ett pressmeddelande.

”Ett historiskt beslut då det innebär att man inte längre kommer att tillverka bilar som endast är utrustade med förbränningsmotor”, skriver Volvo Cars.

”Volvo Cars har uppgett att man planerar att sälja totalt 1 miljon elektrifierade bilar till år 2025. Vi sa så för att vi menar det. Och det här är hur vi ska nå det målet”, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, i en kommentar.

Det här innebär att samtliga nya Volvobilar, från det aktuella startåret, antingen blir renodlade elbilar eller hybrider.

”Människor efterfrågar elektrifierade bilar i allt större utsträckning och vi vill möta våra kunders nuvarande och framtida behov. Nu kan du välja en elektrifierad version av din favoritmodell från Volvo”, säger Håkan Samuelsson.

Så här kommenterar näringsminister Mikael Damberg (S) Volvo Cars beslut att nu bli ett elbilsmärke:

”Det här stärker Sveriges position som fordonstillverkare”, säger Damberg till SvD Näringsliv.

”Beslutet är viktigt för miljön, eftersom elbilar är en väg att minska utsläppen. Men det är också ett strategiskt beslut för att kunna växa på fler internationella marknader. Efterfrågan på elbilar kommer bara att öka”, konstaterar näringsministern.

När det gäller Volvos bilmodeller med vanlig förbränningsmotor kommer dessa, enligt bolaget, som ägs av kinesiska Geely Holding, succesivt att fasas ut.

ANNONS
ANNONS

Volvo Car Group tillverkar bilar i Torslanda i Göteborg, i Gent i Belgien och i Chengdu i Kina.

MISSA INTE: Mäktige Volvoägaren har glada jobbnyheter [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Volvochefen vädjar till bilindustrin [DagensPS.se] >