Volvo Cars har ansökt om att göra en gigantisk expansion av sin fabrik i Torslanda – med en batterifabrik, rapporterar Göteborgs Posten.

ANNONS

Göteborgs Posten avslöjar att Volvo Cars ansökte om planbesked hos Göteborgs stadsbyggnadskontor den 9 september för en storsatsning i anslutning till företagets anläggningar i Torslanda. Jätteprojektet är på 1 120 000 kvadratmeter och motsvarar en yta på ungefär 224 fotbollsplaner, enligt GP. 

”Planansökan omfattar ett område om ca 112 Ha för att medge en eller flera storskaliga industriella etableringar kommande år som en del i en vidareutvecklad produktionsapparat för att möta kommande omställning mot elektrifiering”, står det i ansökan enligt GP.

Det finns ingen detaljplan för området i dagsläget, det består av skog, en testbana och Volvo Cars Demo Center.

Presenterat samarbete med Northvolt

I somras presenterade Volvo Cars ett samarbete med det svenska batteriföretaget Northvolt för att utveckla och producera hållbara batterier till kommande modeller av Volvo- och Polestarbilar. Enligt GP framgår det på den bifogade plankartan att det är en batterifabrik som ska byggas på det nya området. Göteborgs stad har försökt locka till sig batterifabriken, enligt protokoll från kommunstyrelsen.

”Förfrågan från Northvolt och Volvo Car Group om en gemensam ambition att etablera en storskalig produktionsanläggning för batterier och ett gemensamt forsknings- och utvecklingscentrum i Europa”, skriver man i mötesprotokollet från när kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträdde för över en månad sedan, skriver GP.

”Inga bestämda planer”

Men till Dagens industri säger Volvo Cars att det inte är fabriken med Northvolt som är anledningen till ansökan om expansion.

”Nej, det finns inga bestämda planer och inga beslut är fattade när det handlar om batterifabriken som vi planerar tillsammans med Northvolt. Vi undersöker just nu flera platser i Europa och Sverige men inget beslut är fattat”, säger Maria Dagman, presstalesperson på Volvo Cars till Di.

ANNONS
ANNONS

Under måndagen kom också nyheten att Volvo Cars dotterbolag Polestar kommer att börsnoteras i USA via en spac-affär, vilket Dagens PS rapporterat om. Samtidigt kommer Volvo Cars också öka sitt ägande i elbilsmärket.

Läs även: Volvos nya look – så här ändras logotypen [Dagens PS]