Volvo Cars bygger den första nya fabriken på nästan 60 år. Den byggs i Slovakien, kommer enbart att bygga elbilar, och är en investering på 1,2 miljarder euro (knappt 13 miljarder kronor).

ANNONS

När Volvo Cars bygger den första nya fabriken sedan mitten av 1960-talet blir det i Slovakien. Det berättar Dagens Nyheter. Fabriken byggs i östra Slovakien, nära staden Kosice, och ska enligt företagets pressmeddelande komplettera fabrikerna i Torslanda och Gent, Belgien.

Produktion från 2026

Fabriken i Slovakien kommer att tillverka elbilar, och ska enbart använda klimatneutral energi. Företaget uppger att bygget inleds 2023, och serieproduktionen av Volvos nästa generation av helelektriska bilar ska starta 2026, enligt pressmeddelandet.

”Vi har ett tydligt fokus att bli ett helt elektriskt varumärke inom mobilitet till 2030, vilket är i linje med vårt syfte”, säger Jim Rowan, vd för Volvo Cars. ”Expansionen i Europa, vår största försäljningsregion, är central för vårt skifte mot elektriska bilar och fortsatta tillväxt.”

250 000 bilar per år

Att man väljer just Kostice hänger på att det finns bra logistik och transportlänkar till övriga Europa. Regeringen i Slovakien har också ställt upp med bra incitament, framgår det av pressmeddelandet.

När fabriken är klar kan den producera 250 000 bilar per år. Regionen kommer också att få tusentals nya jobb, och Volvo Cars utesluter inte expansion i framtiden.

”Vi ser fram emot att välkomna nya medarbetare till Volvo Cars Kosice-teamet och den globala Volvo Cars-familjen, samt att etablera nya samarbeten och partnerskap i regionen,“ säger Javier Varela, operativ chef.

“Det kommer att bli en modern arbetsplats i en toppmodern fabrik som sätter hållbarhet och säkerhet i centrum”, fortsätter Varela.

Enbart elbilar i nya fabriken

Det är inte klart vilka modeller man ska tillverka i fabriken i Kosice.

Volvo Cars bygger fabrik i Slovakien – investerar 1,2 miljarder
Volvo Cars vd Jim Rowan säger att det inte är klart vilka modeller som ska tillverkas i Slovakien. (Foto: TT)

”Vi har inte släppt någon information om det än, det är en del i utvecklingsprocessen framåt”, säger Jim Rowan, Volvo Cars vd enligt DN.

ANNONS
ANNONS

”Men som vi sagt tidigare: alla modeller som tillverkas i den här fabriken kommer att vara helt elektriska”.

Läs även: Blytungt fall för Polestar på NY-börsen [Dagens PS]

Läs även: Nytt Volvo Cars-ras – drabbad av Kina-lockdowns [Dagens PS]