Nu har Volvo Cars släppt villkoren inför börsintroduktionen som sker redan 28 oktober.
Bilföretaget blir värt mellan 163–200 miljarder kronor och en aktie ska kosta  53–68 kronor.
Bolaget får in 25 miljarder kronor via nyemission av aktier – upp till 20,7 procent av Volvo säljs ut.

ANNONS

På måndagseftermiddagen släppte Volvo sitt prospekt inför börsintroduktionen och vd Håkan Samuelsson höll en presskonferens på Volvo Showroom i Kungsträdgården i Stockholm.

– Jag tycker att det är viktigt att priset ska stå i relation till värdet av företaget. Samtidigt ska det vara ett pris som köparna tycker är rimligt och som ska erbjuda en möjlighet för investerare att se en bra värdeutveckling i tiden framåt, säger Håkan Samuelsson till TT.

De exakta villkoren ska spikas den 27 oktober, men redan i dag är det klart att bolaget blir värt 163–200 miljarder kronor vid introduktionen.

Upp till 471 miljoner aktier

Introduktionen görs genom att Volvo Cars emitterar nya B-aktier som är värda 25 miljarder kronor. Det innebär att mellan 367 647 058 och 471 698 113 nya aktier ska ges ut.

Fondbolagen AMF Pensionsförsäkring, Swedbank Robur, If P&C Insurance Ltd (publ), Nordea Investment Management AB, på uppdrag av Nordea Funds Ltd., Skandia Fonder AB och Skandia Mutual Life Insurance Company, och Danica Pension, Livsforsikringsaktieselskab har åtagit sig att köpa aktier för ett sammanlagt värde på cirka 6,4 miljarder kronor. Det innebär att 26 procent av nyemissionen redan är garanterad.

AMF och Folksam kommer att konvertera sina preferensaktier till stamaktier. Det innebär att de kommer att äga aktier för 5,3 miljarder kronor i Volvo.

Utöver nyemissionen skjuter Geely upp till 70 miljoner aktier, de kan även komma att sälja 94 miljoner befintliga B-aktier. Det gör att så kallad free float kan ökas i Volvo Cars. Totalt blir det upp till 20,7 procent av Volvo Cars som får ett externt ägande utanför Geely. Totalt kan det externa ägandet uppgå till 33,75 miljarder kronor, enligt Volvos prospekt. Det motsvarar 17,8 procent av kapitalet i Volvo Cars.

ANNONS
ANNONS

– Vår huvudägare är en kinesisk privatperson som har varit väldigt stöttande för Volvos utveckling så här långt och jag är övertygad om att det fortsatt kommer att vara så i framtiden, säger Håkan Samuelsson vid måndagens pressträff.

Kan tecknas i morgon

Allmänheten kan teckna sig för aktier från och med tisdag 19 oktober till 26 oktober. Första handelsdag blir redan 28 oktober under handelssymbolen ”VOLCAR B”.

– Jag är väldigt glad att erbjuda alla som vill investera i Volvo att kunna göra det, säger vd Håkan Samuelsson på pressträffen.