Dagens PS

Visselblåsare: Teslas bilar farliga "experiment"

Tesla
Ny kritik framförs, dessutom från en initierad källa, mot Teslas autopilotsystem i företagets självkörande bilar. Det är inte säkert, hävdar visselblåsaren. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 dec. 2023Publicerad: 05 dec. 2023

Teslas teknik i sina självkörande bilar är inte säker, och det har en före detta anställd varnat bolaget för – utan framgång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Tesla ignorerade Lukasz Krupskis varningar om elbilsjättens självkörande fordon läckte han i stället sin kritik till den tyska tidningen Handelsblatt.

Det var i maj i år och varningarna inkluderade även bromssystem och självkörande programvara.

“Jag tror inte att hårdvaran är redo och mjukvaran är klar”, säger Lukasz Krupskis, tidigare medarbetare på företaget, nu i en intervju med BBC.

Elon Musk skryter om tekniken i Teslas autonoma bilar

Tesla har inte kommenterat uppgifterna men enligt vd Elon Musk har bolagets autonoma bilar “den överlägset bästa AI:n” i världen.

Lukasz Krupskis hävdar å sin sida att de självkörande bilarna med autopiltofunktion, där assistensstyrning och parkeringshjälp ingår, fortfarande kräver att någon sitter i förarrsätet på bilarna.

Han anser att Teslas bilar är ett hot ur trafiksäkerhetssynpunkt på allmänna vägar, han beskriver fordonen som “experiment” som innebär risker för alla, inklusive barn på gångvägar.

Han säger också att han har bevis från Tesla, där massor av filer har läckt, för att tekniken i de självkörande bilarna inte uppfyller kraven.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Forskare: Detta är oroväckande uppgifter

Bilarnas autopilotsystem har visat sig mycket nyckfullt och gör kraftiga inbromsningar på obefintliga hinder, konstaterar han bland annat.

Tesla tillbakavisar att autopiloten i de autonoma bilarna inte fungerar tillfredsställande.

Elbilsjättens assisterande körfunktioner är emellertid under utredning sedan januari av det amerikanska justitiedepartementet.

Även andra myndigheter har gjort undersökningar om autopilotsystemet och en docent i London, som forskar på autonoma fordon, tycker att den kritik som Lukasz Krupski för fram i BBC väcker stor oro över AI-tekniken i Teslas självkörande bilar.

Läs även: Superläckan på Tesla: ”Autopilot dödade mig nästan” Dagens PS

Läs mer: Elbilsjätten stäms för falsk marknadsföring av sin autopilot Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS