Biljätte har lagt i högsta växeln för att ta fram flygande bilar om några år och flera andra aktörer är inne på samma spår. Efterfrågan väntas ”explodera”.

ANNONS

Sydkoreas största biltillverkare Hyundai går all-in med konceptet och har visat upp en flygande bil-variant tidigare i år. Det var på bilmässan i Las Vegas som Hyundai visade upp prototypen av sin flygande bil, S-A1, i full skala, som de tagit fram tillsammans med Uber Elevate, berättar Dagens Industri och förklarar att flera olika modeller av flygande bilar ligger i pipen.

Om knappt åtta år, 2028, ska Hyundaia flygande bilar göra entré, är det tänkt, även om en del av modeller kan bli klara redan 2023.

Bloomberg News, som Di hänvisar till, rapporterar om att bilbjässen fokuserar på metropoler med sina flygande bilmodeller. Planen är att fordonen ska ha kapacitet att rymma fem-sex passagerare och kunna flyga mellan större städer.

”Vi kommer få se efterfrågan explodera”

”Människor som alltid fastnar i trafiken kommer att inse hur bekvämt det är att färdas med ett luftburet fordon. Det är då vi kommer få se efterfrågan explodera”, säger Jaiwon Shin, chef för Hyundais stadsflygningsenhet”, i en intervju som refereras i artikeln.

Hyundais flygande konceptbil S-A1 uppges ha en toppfart på snudd på 300 kilometer i timmen och en räckvidd på 96 kilometer. Med teknikens hjälp ska fordonet kunna flyga helt autonomt på sikt men initialt ha en pilot vid spakarna.

Marknaden för de flygburna bilarna spås bli enorm. Morgan Stanley utesluter inte en omsättning på 2 900 miljarder dollar fram till 2040, alltså runt 25 000 miljarder kronor, vilket Di konstaterar är fem gånger Sveriges BNP i fjol.

ANNONS
ANNONS

I ett mer dämpat scenario räknar Morgan Stanley med att omsättning för flygande bilindustrin landar på 615 miljarder dollar, det vill säga nästan 5 500 miljarder kronor.

Hyundai är inte ensam om att ta fram flygande bilar, såväl andra etablerade bilaktörer som techföretag har samma planer.