En ny trend bland landets biltjuvar är att rikta in sig på de nyaste modellerna. Låsen är nämligen de svagaste någonsin.

ANNONS

Det skriver Dagens Industri i dagens upplaga av papperstidningen. Enligt artikeln är det de så kallade nyckellösa bilmodellerna som löper störst risk för inbrott – det digitala låset kan knäckas snabbt med enkel teknik.

Med hjälp av en så kallad reläsändare kan en inbrottstjuv fånga upp signalen från en bilnyckel i närheten, till exempel inne i huset eller en extranyckel i garaget, och därigenom öppna bilen utan att larmet går i gång.

Brittiska motormagasinet What Car genomförde ett test på sju modeller som levereras utan traditionell bilnyckel, bland annat Mercedes A-klass, Land Rover Discovery och BMW X3, och ingen av dem kunde hålla en potentiell tjuv ute i mer än 60 sekunder.

Audis vrålåk TT var bland de sämsta i testet, och stod bara emot i tio sekunder.

ANNONS
ANNONS

Enligt artikeln har försäkringsbolagen If och Trygg Hansa sett en ökning av inbrott med den nya tekniken. Framförallt är det dyrare modeller som drabbas, där märkena BMW, Mercedes-Benz och Volvo förekommer oftast.