Dagens PS

Tjuvar knäcker helt nya bilar – på 10 sekunder

mercedes-benz-biltjuvar-bilnycklar
En ny trend bland landets biltjuvar är att rikta in sig på de nyaste modellerna, bland annat BMW, Volvo och Mercedes-Benz. Arkivbild. (Foto: TT)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 13 aug. 2019Publicerad: 13 aug. 2019

En ny trend bland landets biltjuvar är att rikta in sig på de nyaste modellerna. Låsen är nämligen de svagaste någonsin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det skriver Dagens Industri i dagens upplaga av papperstidningen. Enligt artikeln är det de så kallade nyckellösa bilmodellerna som löper störst risk för inbrott – det digitala låset kan knäckas snabbt med enkel teknik.

Med hjälp av en så kallad reläsändare kan en inbrottstjuv fånga upp signalen från en bilnyckel i närheten, till exempel inne i huset eller en extranyckel i garaget, och därigenom öppna bilen utan att larmet går i gång.

Brittiska motormagasinet What Car genomförde ett test på sju modeller som levereras utan traditionell bilnyckel, bland annat Mercedes A-klass, Land Rover Discovery och BMW X3, och ingen av dem kunde hålla en potentiell tjuv ute i mer än 60 sekunder.

Audis vrålåk TT var bland de sämsta i testet, och stod bara emot i tio sekunder.

Enligt artikeln har försäkringsbolagen If och Trygg Hansa sett en ökning av inbrott med den nya tekniken. Framförallt är det dyrare modeller som drabbas, där märkena BMW, Mercedes-Benz och Volvo förekommer oftast.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS