USA:s transportminister Pete Buttigieg anser att namnet på Teslas autopilot-system saknar ”sunt förnuft” och inte lever upp till kraven. 

ANNONS

I en intervju med Bloomberg News på måndagen sa USA:s transportminister Pete Buttigieg:

”Jag skulle inte kalla någonting för ”autopilot” om manualen uttryckligen säger att du behöver ha dina händer på ratten och ögon på vägen hela tiden”.

Det han talade om var Teslas förarlösa styrsystem.

Buttigieg menar att det blir problematiskt med benämningen ”autopilot” eftersom Teslas styrsystem inte lever upp till kraven på att kunna användas utan förarens totala uppmärksamhet.

”Handlar om sunt förnuft”

Den amerikanska trafikmyndigheten NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) undersöker just nu vilken potentiell risk som autopilot-funktionen utgör vid kollisioner med andra fordon och vid plötsliga inbromsningar.

ANNONS
ANNONS

”Det här handlar inte om NHTSA:s utredning i sig, utan mer om sunt förnuft. Jag tycker att det är bekymmersamt”, säger Buttigieg och syftar till användningen av ordet ”autopilot”.

Undersöks av flera myndigheter

Även det amerikanska justitiedepartementet har ögonen på Tesla.

I oktober rapporterade Bloomberg att åklagare undersöker om Tesla har gjort vilseledande uttalanden om autopilotens kapacitet.

I augusti påbörjade NHTSA en undersökning av möjliga defekter i autopilot-systemet.

Förarsystem som kör mot gult ljus

Förutom att erbjuda autopilot som standard på nya Tesla-modeller, marknadsför företaget även ett annat system som ska assistera föraren i stadsmiljöer, kallat Full Self-Driving.

Även detta system kräver dock förarens fulla uppmärksamhet förare.

ANNONS
ANNONS

Tesla återkallade Full Self-Driving-systemet förra månaden sedan tillsynsmyndigheter larmat om att det kan få fordonet att agera osäkert i korsningar och köra mot gult ljus.

Läs även:

Tesla stäms för falsk marknadsföring av sin autopilot [Dagens PS]

Test: Så lätt är det att lura Teslas autopilot [Dagens PS]