Tesla har sålt färre Model 3 än väntat i USA. Om efterfrågan på den europeiska och asiatiska marknaderna inte blir tillräckligt stort så riskerar modellen att floppa.

ANNONS

Det skriver Di i en analys.

Trots att leveranserna har ökat av modellen under det fjärde kvartalet har resultatet fallit, jämfört med föregående kvartal, enligt preliminära siffror.

På två kvartal har Tesla också betat av kön i USA för den dyraste modellen, efter omkring 110 000 tillverkade bilar. Leveranstiden uppges nu bara vara ett par veckor, kortare än för de flesta konventionella bilar.

”Att efterfrågan, trots den långa kön, inte var större har sannolikt tagit Tesla och aktiemarknaden på sängen och visar på riskerna med att skapa en allt för stor hajp kring en massmarknadsprodukt”, skriver Di:s analytiker.

Enligt bolagets hemsida ska en billigare variant med mindre batteri och endast bakhjulsdrift börja säljas om mellan 4-6 månader. Di:s analytiker ställer sig dock tveksam till att den modellen är så mycket billigare att tillverka och riskerar att sätta press på marginalerna.

ANNONS
ANNONS

Utmaningen beskrivs ligga i att tillverka de billigare modellerna tillräckligt kostnadseffektivt. Nyligen kom Tesla med besked att de ska dra ner arbetsstyrkan med 7 procent, eller 3 000 personer för att öka effektiviteten.

Teslas Model Y, som är en kompakt-SUV och beskriv som en modelltyp som ligger mer rätt i tiden än Model S som är en sedan, väntas produktionsstarta nästa år.