Ett skepp kommer lastat – med Teslabilar från Kina.
Nu laddar Tesla för en jättespurt på elbilsmarknaden och de första Teslorna från Kina är nu i Sverige.
– De första Model 3 Standard Range+ med längre räckvidd från Kina har redan kommit hit, säger Maria Lantz, informationschef för Tesla i Sverige.

ANNONS

De senaste månaderna har Teslas kungakrona på den europeiska elbilsmarknaden hamnat lite på sned. I oktober blev Volkswagen ID.3 den mest sålda elbilen i Europa med 10 475 bilar, Tesla Model 3 hamnade inte ens på 10-i-topp. Den tidigare ettan Tesla Model 3 hade en dålig månad på grund av att inga båtar med bilar anlände.

November är inte färdigräknat, men sannolikt upprepas mönstret. I Sverige utklassade Volkswagen ID.3 Tesla Model 3 i november och blev den mest sålda elbilen, med 773 registrerade exemplar enligt Bil Sweden. Tesla fick bara ut 87 Model 3-bilar på marknaden.

Tesla bilar på väg till båten
Så här såg det ut när Model 3-bilarna lastades i Kina.

Nu laddar Tesla för att ta revansch och ta tillbaka kungakronan i december. En hel båtlast med de första Kinatilllverkade Tesla Model 3-bilarna för europeiska marknaden har anlänt till Zeebrugge i Belgien. Nere i Europa startar leveranserna till kunder redan i dag, de svenska leveranserna börjar enligt vissa Teslaköpare på måndag.

Batteri utan kobolt

De första Kinabilarna har kommit fram till Sverige. Det handlar om Model 3 Standard Range+. Bilarna har ett annorlunda batteri än tidigare, helt utan kobolt, och med något längre räckvidd. Batteriet är av typen lithiumjärnfosfat (LFP) och tillverkas av CATL, bilen har 44 mils räckvidd och kostar från 579 000 kr.

– De första Model 3 Standard Range+ med längre räckvidd från Kina har redan kommit hit, säger Maria Lantz, informationschef för Tesla i Sverige.

ANNONS
ANNONS
Tesla Model 3
Här är den uppdaterade versionen av Tesla Model 3

Ytterligare en båtlast med de första Model 3-bilarna med uppdaterat utseende har kommit från San Francisco för Teslas decemberoffensiv. Bilarna har svarta lister, svarta handtag, uppdaterad mittkonsol och längre räckvidd. De första uppdaterade bilarna har enligt Tesla nu nått Sverige och kommer inom kort att levereras till svenska kunder.

Ökning med 192 procent

Totalt har det sålts över 500 000 elbilar i år i Europa av den totala bilförsäljningen på 13,3 miljoner, enligt Jato. Försäljningen har ökat med 192 procent jämfört med förra året. Mest sålda elbil fram till oktober är Renault Zoe med 73 000 bilar, före Tesla Model 3 med 58000 bilar.