I juli förra året körde ett amerikanskt par, hemmahörande i Kalifornien, på en roadtrip i Gainesville, Florida i en Tesla Model S. Bilen körde in i ett lastbilssläp, och paret dog direkt.

ANNONS

Nu vill parets familj stämma Tesla och menar på att det är det amerikanska märkets fel att paret dog. I USA kallas termen för ”wrongful death” vilket i Sverige motsvarar vållande till annans död.

Det rapporterar amerikanska Mercury News.

Inte vattentätt

Det var i tisdags som en ansökan kom in till den federala domstol i Florida. Målsäganden påstår att ”bilen brukades som den var tänkt och designad för när den slutade fungera”.

Paret, Mary Lou Seelandt, 66, – som körde – och hennes make Karl Seelandt, 67, – åkte i bilen i Florida den 6 juli 2022. När de svängde av vid en avfart körde de rakt in i ett lastbilssläp vilket dödade båda två.

Amerikanska trafiksäkerhetsverket (NHTSA) skickade utredare till olycksplatsen, men har vare sig bekräftat eller dementerat användningen av Autopilot-systemet.

Det är just Teslas Autopilot-system som fått mycket kritik på senare tid, även från officiellt håll i USA. Med det sagt är det förarens ansvar att framföra fordonet på ett säkert sätt.

omslagsbild teslas lögn
Bilden föreställer en blå Tesla Model X som krocktestas av Euro NCAP. Märket jobbar mycket med säkerhet varför dödsolyckor är anmärkningsvärda.. (Foto: Euro NCAP)

Tesla har aktiva säkerhetssystem

Parets familj, målsäganden i fallet, påstår att bilen var defekt men har inte konstaterat exakt vad det är som inte har fungerat.

Fortsättningsvis framgår det av ansökan att bilen var utrustad med aktiva säkerhetssystem som kan hjälpa till vid en olycka.

Olyckan ägde rum på motorvägen I-75 i närheten av universitetsstaden Gainesville i Florida. Motorvägen delades upp i två filer – en för lastbilar och en för personbilar.

ANNONS
ANNONS

Teslan hamnade på sidan för lastbilar och körde rakt in i ett lastbilssläp. Huruvida Autopilot var aktivt eller inte är ännu oklart.

Tesla har inte kommenterat ärendet.

Läs även: Kunderna ratar Tesla – Elon Musk är orsaken [Dagens PS]
Läs även:
Teslas autopilot kritiseras – saknar sunt förnuft [Dagens PS]
Läs även:
USA utreder Tesla för ratt som lossnar [Dagens PS]