Tesla sprängde flera drömgränser sent i går kväll. Aktien passerade för första gången 1000 dollar. Och Tesla blev värt en biljon dollar, 1000 miljarder. På en enda dag ökade Elon Musk sin förmögenhet med 215 miljarder kronor.
– Wild $T1mes! skriver Elon Musk på Twitter.

ANNONS

Hertz köp av 100 000 Teslabilar fick aktien att stiga med över 12 procent till den nya rekordkursen 1020 dollar på Nasdaqbörsen i går kväll.

Ökade med sex Volvo Cars

Ordern var bara värd 4,3 miljarder dollar, men utlöste en uppgång värd 110 miljarder dollar på en enda dag. Teslas börsvärde är nu 1,01 biljoner dollar, 1010 miljarder. I svenska kronor är börsvärdet 8665 miljarder kronor. Enbart uppgången i går kväll var sex gånger större än Volvo Cars totala värde vid noteringen på fredag. Till och med Elon Musk var förvånad över kraften i uppgången.

– Konstigt att det flyttade värderingen, eftersom Tesla i hög grad har problem att rampa upp produktionen, inte efterfrågeproblem, kommenterade han på Twitter.

Genom att spränga biljongränsen kliver Tesla in i en exklusiv klubb med enbart sex andra aktier som har ett marknadsvärde på mer än 1000 miljarder dollar: Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Googles moderbolag Alphabet och Amazon som värderas över den magiska gränsen. Facebook har ramlat ur klubben efter börsfallet de senaste veckorna.

Sprängde 1000-vallen

Även aktiekursen klev över den magiska gränsen på över 1000 dollar per aktie. Det innebär att Tesla stigit med 45 procent under 2021. Anledningen till att den relativt sett lilla ordern får värdet att rusa är att analytiker hoppas på ett genombrott för elbilen i USA.

– Hertz är i de tidiga stadierna med att elektrifiera sin hyrbilsflotta, att Tesla får en order av denna storleksordning visar den breda övergång till elbilar som pågår och den gröna flodvåg som slår mot USA, skriver elbilsanalytikern Dan Ives i ett investerarbrev.

Ökade riktkurser

Tidigare i veckan har flera investeringsbanker höjt sina rekommendationer för aktien efter Teslas starka kvartalsrapport och satt 1200 dollar som en ny målkurs. Så det är inte alls uteslutet att rusningen kommer att fortsätta.

ANNONS
ANNONS

– Jag skulle titta på ett pris på 1 200 dollar. Vi är inom det intervallet för en novemberserie. De är billiga, låg risk, hög belöning, och de ger bra fartaffärer, säger Danielle Shay, optionschef på Simpler Trading, till CNBC.

Musk rikast någonsin

För Elon Musk personligen innebar uppgången att han ökade sin förmögenhet med 25 miljarder dollar på en enda dag, motsvarande 215 miljarder kronor. Ökningen på en enda dag är mer än hela Stefan Perssons, huvudägare i H&M:s, hela förmögenhet.

Det gör honom till den rikaste personen i världen genom alla tider, enligt Forbes. Totalt sett är Elon Musk nu god för 255 miljarder dollar, i kronor räknat är det 2188 miljarder.