Biluthyrningsbolaget Hertz har beställt 100 000 Tesla-bilar till sin verksamhet. På så vis vill hyrbilsfirman elektrifiera sin fordonsflotta och få en fördel hos miljömedvetna kunder. Teslas aktie har gått upp efter att nyheten kom ut. 

ANNONS

Affären är värd mer än 36 miljarder kronor, enligt Bloomberg. Hertz, som även äger uthyrningsföretagen Dollar, Thrifty och Firefly, har genomgått en kris under pandemin och tvingades att ansöka om konkurs. Nu tar företaget det första steget i en ambitiös plan om att elektrifiera sin bilflotta.

Efter att nyheten läckte ut genom anonyma källor har Teslas aktie gått upp med 4,3 procent.

Bilarna kommer att skeppas ut de närmaste 14 månaderna och Teslas modell 3 kommer att finnas tillgänglig på Hertz. Kunder kommer också att ha tillgång till Teslas eget nätverk av laddstationer.

Affären signalerar att företagets nya ägare, Knighthead Capital Management och Certares Manegement, vill skaka om industrin, skriver Bloomberg.

Eftersom ordern är stor kommer den under en tid också att hindra andra uthyrningsföretag att följa Hertz exempel.

Att Hertz förser sig med möjligheten att hyra ut elbilar kommer att tilltala ett segment av miljömedvetna kunder, men också kunder som bara vill prova att köra ett elfordon.

ANNONS
ANNONS

Det är också möjligt att man har valt elbilar för att de är enklare att underhålla och inte förlorar så mycket i värde på andrahandsmarknaden som vanliga bilar, skriver Bloomberg.

Läs också:

Tesla rullar ut mjukvara för självkörande bilar
Elon Musk: ”En koldioxidskatt behövs”