Tesla bjuder in förare att ta del av den nya mjukvaran av självkörande bilar. Dock är säkerheten fortfarande ett frågetecken.

ANNONS

Under måndagen rullade Tesla ut den nya mjukvaran som är en betaversion och kallas Full Self-Driving Beta 10.2.

Det är biljättens nästa steg mot självkörande bilar, som bland annat innehåller förmågan att kunna navigera i urbana miljöer utan att hålla händerna på ratten genom ”autostyrning på stadens gator”, skriver CNBC.

Inte fullt utvecklad

Det rör sig dock fortfarande om en betaversion som inte är fullt utvecklad, så förare uppmanas att vara försiktiga på vägarna.

Tesla lovordade företagets planer på förarlösa bilar för två år sedan vilket såg marknadsvärdet rusa till över 500 miljarder dollar i fjol, samtidigt som man än så länge inte lyckats leverera helt autonoma bilar.

Samtidigt har jätten lyckats dra enorm kritik till sig från en rad myndigheter efter många olyckor med försök av självkörande bilar, bland annat med dödlig utgång.

Den senaste versionen är försenad och Teslas vd Elon Musks tweet lär inte få Teslas kunder, som ska använda den nya mjukvaran, att känna sig tryggare.

”Några bekymmer i sista minuten kring detta bygget. Ursäkta förseningen”, twittrade han på måndagen.

För att få tillgång till betaprogrammet måste förare ha en uppdaterad hårdvara eller köpa till en sådan – som kostar 10 000 dollar i USA, motsvarande 88 000 kronor.

Uppmanar till försiktighet

Det verkar samtidigt som att Tesla lyfter fram säkerheten och inte vill upprepa tidigare olyckor inför den nya versionen.

ANNONS
ANNONS

Därför uppmanar de ny alla förare som ska använda systemet att vara extra vaksamma och behålla händerna på ratten. I ett mejl som gick ut till kunderna på måndagen skrev Tesla:

”Varje förare är själv ansvarig att vara alert när man sätter på autopilot och måste vara beredd på att vidta åtgärder när som helst”.

Läs även: Elon Musks vilda fest i Teslas nya Berlinfabrik [Dagens PS]