Tesla tittar på en expansion till Ryssland framöver – och regeringen i Kreml visar intresse för ett möte mellan Elon Musk och Vladimir Putin.

ANNONS

Under fredagen var Elon Musk, vd för Tesla och SpaceX, med via videolänk på ett studentforum i Moskva, organiserat av några av Vladimir Putins närmaste medarbetare, bland annat inrikeschefen Sergei Kirienko och Putins talesperson Dmitry Peskov.

Där bekräftade han att elbilstillverkaren Tesla kommer till landet inom en snar framtid:

”Nära att etablera en Tesla-närvaro i Ryssland. . . och mer allmänt även i Kazakstan och angränsande regioner”, säger Elon Musk.

Det kan till och med bli tal om att producera bilar i landet.

”Med tiden kommer vi att se fabriker i fler delar av världen, eventuellt Ryssland någon gång”, säger Teslas vd.

Bjöd in Putin på Clubhouse

I februari i år bjöd Elon Musk in Rysslands president Vladmir Putin att prata med honom på appen Clubhouse, som just då exploderade i popularitet. Ryssland tolkade det hela som ett missförstånd, då Musk inte svarat på uppföljande frågor, skriver Bloomberg.

Mötet på studentforumet var den första offentliga kontakten mellan Kreml och Elon Musk sedan dess, men representanter för Rysslands regering bekräftar att det är sannolikt att det blir fler tillfällen. Det är inget som aktivt förbereds, men det är bara en tidsfråga enligt talespersonen Dmitry Peskov som säger:

”Att det med tiden troligen kommer att hända någon gång”.

ANNONS
ANNONS

Hyllade Sovjets rymdprogram

Elon Musk pratade också en hel del om rymden, SpaceX och företagets planer på baser på månen under studentforumet, där han bland annat hyllade raketforskaren Konstantin Tsiolkovsky och arkitekten bakom Sovjetunionens rymdprogram, Sergei Korolev. Rymdprogrammet var det första att skjuta upp en människa i rymden, Yurij Gagarin. Han ville också se ett närmare samarbete mellan nutidens Ryssland och USA.

”Jag tror att det finns mycket talang och energi i Ryssland, och jag tycker att det borde finnas mer dialog och kommunikation mellan Ryssland och USA. Förhoppningsvis fortsätter den energin in i framtiden, och jag vill bara starkt uppmuntra människor att sträva efter att göra framtiden bättre än det förflutna och att vara optimistiska inför framtiden”, säger Elon Musk enligt Financial Times.

Läs mer: Ny kalldusch för Tesla och Elon Musk