Dagens PS

Taxi utan förare – snart kan det bli verklighet

San Fransisco
Förarlösa taxibilar kan snart bli verklighet i San Fransisco (Foto: Pexels).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 11 aug. 2023Publicerad: 11 aug. 2023

Nu kan förarlösa taxibilar bli verklighet i San Fransisco – men myndigheterna varnar för att tekniken ännu inte är tillräckligt utvecklad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Du slipper kallpratet, radiomusiken och eventuella missförstånd om vart ni ska åka.

Taxiresor utan förare kan snart bli verklighet, i San Fransisco. Staden blir därmed den första i USA med förarlösa taxibilar på vägarna.

På torsdagen fattades det avgörande beslutet av Kaliforniens tillsynsmyndigheter, och allmännyttiga California Public Utilities Commission gav grönt ljus till de helt kommersiella robottaxi-bilarna.

En motorjournalist testar den förarlösa taximodell som ska trafikera San Fransiscos gator (Foto: Terry Chea/AP).

Men flera av stadens myndigheter är kritiska till beslutet. De menar att det inte finns tillräckliga bevis för att fordonen är säkra. Högljudda protester kommer även från fackföreningarna, som menar att beslutet kan hota arbetstillfällen i branschen.

Redan nu syns förarlösa bilar från företagen Alphabet och General Motors på San Fransiscos vägar. Men fram tills nu har har det funnits begränsningar i var och när dessa fordon kan köra med passagerare.

Just nu testat förarlösa bilar i en rad amerikanska städer och företaget Waymo, som ägs av Alphabet, driver en kommersiell verksamhet i delar av staden Phoenix och dess förorter.

Läs även:

“Självkörande bilar avgörande för Teslas börsvärde”

Autopilotproblem: Tesla undersöks av åklagare

Experten: Självkörande bilar är en bluff

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS