Bilar med smutsiga förbränningsmotorer portas från centrala Stockholm från 2030. Det skriver den blågröna ledningen i Stockholm Stad i en debattartikel idag.

ANNONS

Stockholm spänner musklerna för miljön i innerstaden. Från 2030 får endast nollutsläppsbilar rulla på stadens gator. Det skriver gruppledarna för de fem styrande partierna i staden. Moderaterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna presenterar gemensamt förslaget i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Sedan tidigare har Stockholm stad satt upp målet att alla klimatpåverkande utsläpp ska vara borttagna 2040. Nu skärper alltså de styrande i staden målet och gå tar ett steg mot en bättre miljö.

Stockholm
”Nu tar vi i stadens grönblå styre nästa steg: vi fastslår målsättningen att trafiken i Stockholms innerstad ska vara utsläppsfri år 2030. Det innebär att resor och transporter ska gå på el”, skriver Karin Ernlund (C), Jan Jönsson (L), Anna König Jerlmyr (M), Daniel Helldén (MP) och Erik Slottner (KD) i debattartikeln. (Foto: TT)

Snabba på

Om målet ska nås måste staden sätta in en högre växel när det gäller möjligheten att ladda elbilar i garage och på gator. Målet är att samtliga parkeringsplatser, som inte är korttidsparkeringar, ska ge möjlighet till laddning och det inom tio år.

De styrande i Stockholm skickar också en syrlig passning till riksdagen, då de inte fått gehör för att ändra på trängselskatten.

Trängselskatt
”Vi vill ge stockholmarna tillräckligt starka incitament att köra på el, genom att differentiera trängselskatterna och parkeringsavgifterna, så att det verkligen lönar sig att ha en elbil. Om staten och riksdagen menar allvar med de nationella klimatmålen ger de oss dessa redskap”, skriver de. (Foto: TT)

Geofencing

En idé som den blågröna majoriteten i Stockholms stadshus har är att tillåta vissa fordon med förbränningsmotorer. De laddhybrider som kan stänga av dem och ändra till eldrift, ska vara välkomna.

ANNONS
ANNONS

En annan teknik som är på fram marsch är bilar som är utrustade med geofencingteknik. Med den tekniken kan bilarna ställa om till eldrift automatiskt när de kör in i en miljözon.

Läs mer: Fler artiklar om elbilar på [Dagens PS]