Samma lastutrymme, men längre räckvidd. Det lovar Stellantis för sin nya van, som är en vätgashybrid.

ANNONS

Stellantis, koncernen som ligger bakom bland andra bilmärkena Peugeot, Citroën och Vauxhall, satsar på att bredda sitt utbud av utsläppsfria bilar. Tidigt under 2022 kommer en van driven på vätgas som är en plug-in-hybrid.

Den nya plug-in-hybriden är baserad på samma arkitektur som de batteridrivna elbilsvarianterna Citroën Dispatch, Peugeot Expert och Vauxhall Vivaro. Deras nya van med vätgashybrid är i mellanstorleken och ska kunna lagra 4,4 kilo flytande vätgas, som kombineras med ett elbatteri på 10,5 kilowatt.

Det ska tillsammans ge en räckvidd på 40 mil, för en van med lastutrymme på 1100 kilo eller 6100 liter. Endast på elmotorn ska det gå att köra i 48 kilometer. Bilen har en topphastighet på 130 kilometer i timmen, och kan också köra med släp på upp till ett ton.

Det finns dock vissa problem kring teknologin fortfarande, säger Stellantis enligt Autocar. 

Det handlar om fullskalig produktion av grön vätgas, ett nätverk av vätgasstationer, integrering av bränslecellssystem i fordonsarkitektur och kostnader. Som ett resultat kommer Stellantis att fortsätta att erbjuda flera framdrivningsalternativ, skriver Autocar.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Peugeot 308 och Opel Astra blir elbilar 2023 – Dagens PS