VW lägger ner älskade bilmodellen i Sverige

Uppdaterad: 26 jan. 2021Publicerad: 26 jan. 2021
Volkswagen Polo säljs inte längre i Sverige efter 46 år. Foto: VW

Volkswagen har i tysthet lagt ner en av Sveriges populäraste bilmodeller.
Den älskade småbilen Polo har varit en av de mest sålda bilarna i 46 år.
– Det stämmer att vi inte erbjuder Polo längre, säger Marcus Thomasfolk, informationschef för Volkswagen i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Så sent som för tre år sedan lanserade Volkswagen en ny modellgeneration av den älskade folkbilen Polo med pukor och trumpeter. Det var den sjätte generationen av den klassiska småbilen, som sålt i mer än 15 miljoner exemplar världen över.

– Polo är en ung och fräsch bil. Den kombinerar karisma med effektiv teknik. Ingen annan bil erbjuder så mycket plats för sin storlek. Det här gör att vår Polo intar förstaplatsen bland småkompaktbilarna, en tätposition den kommer att behålla, sade Volkswagens chef Herbert Diess vid lanseringen.

Polo fanns även i en GTI-version med hela 200 hästkrafter. Foto: VW

Sedan lanseringen 1975 har Volkswagen Polo varit en av Sveriges mest omtyckta bilmodeller och sålts i hela 128 000 exemplar. Bilen är så slitstark att över 75 000 bilar finns kvar. Men nu är det slut, som en av få marknader i världen läggs Polo nu ner i Sverige.

– Det stämmer att vi inte erbjuder Polo längre. Skälet är att vi valt att växla över till T-Cross eftersom vi upplever ett ökat intresse för den typen av bil som ligger i samma storleksklass, säger Marcus Thomasfolk, informationschef för Volkswagen i Sverige.

T-Cross säljer bättre

T-Cross är en så kallad crossover. En liten suv, en biltyp som blir allt populärare. Förra året såldes 3973 exemplar av T-Cross jämfört med bara 1788 Polo. Helt i tysthet har Volkswagen i Sverige låtit Polo försvinna från modellutbudet. Den som hoppas att Polo ska komma tillbaka väntar förgäves. Däremot lovar Volkswagen att de kommer att lansera fler elbilar.

Över 15 miljoner exemplar av Polo har sålts runt om i världen. Här är interiören i GTI-modellen. Foto: VW

– Vi är mitt i en stor förändring av vår strategi och vi kommer att få se väldigt mycket hända på elbilssidan framgent. VI kan inte svara mer detaljerat än så när det gäller kommande produktförändringar, men självklart kommer vi även framgent att sälja bilar i Polo-segmentet. T-Cross är ett sådant exempel, säger Marcus Thomasfolk.

Övriga Europa kommer inom kort få en ansiktslyft version av Volkswagen Polo, dessutom firar den färglada specialversionen Polo Harlekin 25-årsjubileum.

Polo Harlekin firar 25 år. Foto: VW

ANNONS
ANNONS