Ett språkligt fel i Trafikförordningen kan göra att miljontals kronor i parkeringsböter kan strykas och de bötfällda personerna kan få tillbaka sina pengar, skriver Sydsvenskan. 

ANNONS

”Vi måste undanröja en del av de parkeringsanmärkningar som bestridits till oss”, skriver polisen i ett brev till landets kommuner.

Det beror på att ordet ”från” stod en extra gång i Trafikförordningen 10 kap 16 §, vilket innebar att lagen fick en helt annan innebörd än det var tänkt. Det språkliga felet rättades aldrig, regeringen antog förordningen och formuleringen blev därmed giltig lag från 1 december 2020.

Lagen innebar att kommuner inte fick utfärda lokala trafikföreskrifter om var man får stanna eller parkera – trots att det var motsatsen som var tänkt.

Det tog fyra månader innan felet upptäcktes av två tjänstemän i maj, och den felaktiga formuleringen var svensk lag till den 31 maj.

De som stannat eller parkerat på ett sätt som inte varit tillåtet enligt lokala föreskrifter och fått böter för detta kan nu få tillbaka pengarna – parkeringsböter som utfärdats enligt reglerna under perioden är ogiltiga.

Sydsvenskan skriver att bara i region Syd handlar det om 650 ärenden – i hela landet kan det röra sig om tiotusentals ärenden och miljontals kronor, enligt tidningen.

ANNONS
ANNONS

”Om de redan har betalat kommer pengarna att betalas tillbaka”, säger Henrik Mones, handläggare på polisens parkeringsgrupp i Region Syd till Sydsvenskan.

Läs mer: Polisen begick app-brott – får böta 2,5 miljoner