I Jeremy Clarkson, Richard Hammond och James Mays nuvarande program, The Grand Tour, ger sig trion emellanåt ut i världen på temaäventyr. Sist var det Frankrike, nästa gång blir det Sverige med grannländer.

ANNONS

I går släpptes en trailer för nästa specialavsnitt av The Grand Tour. Det kommer att utspela sig i Norge, Sverige och Finland, kretsa kring temat rally, och heta A Scandi Flick. Se videon nedan:

Vet inte engelsmän vilka länder som tillhör Skandinavien?

Namnet kan tyckas märkligt, eftersom Finland inte hör till Skandinavien. Danmark, däremot, gör det.

Eftersom temat för avsnittet är rally är det dock förståeligt. Finland är en av världens viktigaste rallynationer. Detsamma kan inte sägas om Danmark. Dessutom ska de hålla sig norr om polcirkeln, vilket som bekant är oförenligt med besök till Danmark.

Döpt efter en kurvtagningsteknik

Vidare anspelar namnet på en rallymanöver som kallas just Scandinavian flick. Det går ut på att man rubbar balansen i bilen för att få till en överstyrning, oftast i en framhjulsdriven bil, eftersom dessa annars är benägna till understyrning – särskilt på vinterväglag.

Ska man genomföra en Scandinavian flick styr man först bort från kurvan och bromsar lätt (eller motorbromsar), för att förflytta bilens vikt mot det inre framhjulet, relativt kurvan.

Därefter styr man in mot apex, vilket leder till greppförlust på den lätt belastade bakaxeln och resulterar i en sladd. Sladden hejdar i sin tur bilens framfart, samtidigt som bilen roterar så att drivhjulen kan dra ekipaget ut ur svängen.

Fyrhjulsdrivna rallyjapaner och en vilsen tysk

Trailern visar att James May har valt en Mitsubishi Lancer Evo VIII, Richard Hammond en Subaru Impreza WRX STI, och Jeremy Clarkson en…Audi RS4. 

jeremy clarkson eldar upp audi rs4
Jeremy Clarksons Audi RS4 får stå emot mer än bara hård körning i avsnittet. (Foto: Amazon Prime Video)

Den V8-bestyckade supersedanen från Ingolstadt är inte det minsta känd från rallysammanhang, men man får erkänna att Audi Quattro-DNA:t har en förlåtande effekt.

ANNONS
ANNONS

Hela avsnittet kommer att bli tillgängligt på Prime Video den 16:e september.

Läs även: Test: Subaru WRX STI

Läs även: Test: Audi RS4