De kallar sig Kia Boyz, och ägnar sig åt att filma när de stjäl bilar för att dela videorna på de populära sociala medieplattformen TikTok. Som namnet antyder, specialiserar de sig på bilar från Kia och systermärket Hyundai.

ANNONS

Vanligtvis siktar biltjuvar in sig på dyra bilar, som man kan montera ned i delar som säljs dyrt till skrupelfria bilverkstäder utomlands. Inte Kia Boyz, de snor koreanska budgetbilar.

Det är förstås inte någon lukrativ specialisering, men så tycks inte heller pengar vara ett av motiven. I huvudsak handlar det om att man roas av att stjäla bilar för att busköra med dem.

Att det är just Kia och Hyundai som utsätts beror på en säkerhetsbrist som inte hör hemma i en modern bil: vissa av dem saknar elektronisk startspärr.

Berörda bilar har en allvarlig säkerhetsbrist

I USA är det tydligen tillåtet att sälja bilar utan startspärr, och det tycks Kia och Hyundai därför ha gjort i ett decennium, rapporterar Automotive News. Det rör sig om utrustningsnivåer som inte har startknapp, utan en vanlig nyckel som stoppas in i tändningslåset och vrids om.

Sådana bilar kan vara av årsmodell 2011-2021 om de kommer från Kia och 2015-2021 om de kommer från Hyundai, enligt Milwaukee Journal Sentinel.

ANNONS
ANNONS

Trenden började i Milwaukee, i amerikanska Wisconsin, där antalet bilstölder mer än fördubblats mellan 2020 och 2021, och problemet har fortsatt att växa i år. Spridningen online har också inneburit att bilstölderna har kommit att drabba även andra regioner i USA.

Eftersom alla bilar som säljs inom EU sedan 1998 måste vara utrustade med en elektronisk startspärr tycks vi inte löpa någon större risk för att fenomenet ska spridas hit.

hyundai elantra snett bakifrån
Precis en sån här bil figurerar i Tommy G:s dokumentärfilm, där den körs vårdslöst fram och tillbaka genom ett bostadsområde. (Foto: Hyundai)

Kia Boyz räds inte polisen

Youtubern Tommy G har spelat in en 16 minuter lång dokumentär, där han bland annat pratar med en grupp unga killar som utger sig för att vara så kallade Kia Boyz.

Dessa personer uppvisar en skrämmande likgiltighet inför värdet av liv, och pratar om det som om de pallar äpplen. De påstår att de sköter skolan och drömmer om att i framtiden ha vanliga jobb – som om bilstölderna inte kan ha någon som helst negativ inverkan på dessa visioner.

Intervjuaren frågar om de är rädda för polisen, men det är de inte. Polisen måste nämligen avbryta ett förföljande om man gör tillräckligt farliga manövrar, förklarar de. I dokumentären visas en rad klipp på våldsamma stunts, där bilar till exempel kryssar genom trafiken med människor hängandes ut genom rutorna.

ANNONS
ANNONS

De intervjuade Kia Boyzens “kollegor” kör också förbi flera gånger i en stulen Hyundai Elantra, som de nästan störtar in i ett hus med.

Ett flertal kollisioner med dödlig utgång har rapporterats, med anknytning till Kia Boyz-trenden.

Läs även: fler artiklar inom ämnet TikTok [Dagens PS]