Genom en app i mobilen kan man nu skaffa prenumeration på tillval i sin nya Audi. Nu finns många funktioner i mjukvaran och går att slå på och av.

ANNONS

Flera biltillverkare har börjat erbjuda tillval på sina bilar som uthyrning för en månadskostnad. Ett av bilmärkena som lanserat ”functions on demand” är Audi – bland annat för elbilen e-tron och nya generationens Audi A6.

Tidigare har det bara gått att köpa tillval i samband med att bilen beställs. Men då många av funktionerna nu finns i mjukvaran så kan de slås på och av för den som betalar. Till exempel kan man köpa till starkare strålkastare för vinterresan till fjällen – bilen har redan strålkastarna rent fysiskt, men användaren betalar för möjligheten att låsa upp dem, skriver Vi Bilägare.

Det gör också att den som köper en begagnad bil kan låsa upp funktioner som inte fanns med när bilen beställdes. Audiägarna får betala tio kronor för att testa en funktion i en månad genom att låsa upp den genom en app, därefter kostar en prenumeration på tillval för sin Audi olika beroende på vad det är för något.

Navigationssystemet kostar till exempel 620 kronor i månaden. Alla funktioner finns inte hos alla bilar. Även andra bilmärken har liknande system, som BMW och Tesla, enligt Vi Bilägare.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: 100-tals svenskar i kö för Audis nya miljonbil