5G kommer att revolutionera din nya bil inom några få år.
Den 100 gånger snabbare uppkopplingen kommer att göra bilen säkrare, snålare och mer underhållande när de kör själva. Bilköer blir ett minne blott. 
– Framtida passagerare förväntar sig att man ska kunna luta sig tillbaka och njuta av film, animerad podcast och onlinespel med vänner, säger Maria Sundvall, vd för Equinix i Sverige till Dagens PS.

ANNONS

Redan dagens uppkoppling mot 4G har förändrat mycket i våra bilar. Redan nu kan vissa bilmodeller uppdatera sig själva över nätet och erbjuda avancerade program. 5G är 100 gånger snabbare än 4G och spås förändra våra bilar i grunden.

De självkörande bilarna genererar enorma mängder data, och med 5G blir det möjligt att hantera datan på ett säkert sätt och dela den mellan bilarna. För första gången kommer du luta dig tillbaka på riktigt och njuta av en film eller ett tv-spel när bilen kör själv. Men det är bara början.

Läs. en bok eller spela tv-spel när bilen kör själv – 5G kommer äntligen göra det möjligt. Bild: Ericsson

Equinix som är störst i världen inom digital infrastruktur och datacenter har tagit fram en rapport om hur 5G kommer att förändra våra bilar från grunden. En av de största och första förändringarna är att olika bilmärkens fordon kommer att börja kommunicera varandra, dessutom kommer din bil kommunicera med fotgängare och cyklister.

Dataflödet från bilarna kommer också att bli enormt. Varje bil tros generera en gigabyte dataflöde som 2025 ökar till en terabyte data per månad år 2025. Bilarna kommer också koppla upp sig mot det mesta, om det så är fotgängare eller en laddstation längs vägen.

– Den uppkopplade bilen kommer att bli en förlängning av vårt hem tillsammans med våra smarta enheter (TV, telefoner, surfplattor, smartphones, högtalare etc.). Med höga nivåer av autonom körning kommer framtida passagerares förväntningar förvänta sig att man ska kunna luta sig tillbaka och njuta av multimediainnehåll (t.ex. en film, animerad podcast, onlinespel med vänner) under sin dagliga pendling, precis som om de befann sig hemma, säger Maria Sundvall, vd för Equinix i Sverige.

5G kan också betyda slutet för bilköer. Medan mycket av kommunikationen för autonom körning innefattar direkt utbyte mellan fordonen, är vissa användningsfall aktiverade av 5G. Till exempel filbyten mellan olika fordon som kan hjälpa till att skapa de luckor som behövs för smidiga övergångar. Sedan kan fordonens system gemensamt bestämma det optimala beteendet för att minska köer.

En annan stor nyhet är att din bil kommer att kommunicera med cyklister och fotgängare längs resvägen. Bilen kommer också kunna se runt hörn.

ANNONS
ANNONS

– 5G kommer att främja ökad medvetenhet om situationen genom att göra det möjligt för fordon, människor och infrastruktur att dela sin uppfattning om miljön för att öka vad bilsensorer och det mänskliga ögat kan se. Detta gör det möjligt att upptäcka potentiellt farliga situationer i god tid, säger Maria Sundvall.

En av de mest påtagliga effekterna kommer vara att det låter självkörande bilar slå igenom på allvar. Men det kan ta några år ytterligare innan 5G har slagit igenom brett längs vårt vägnät. Det är svårt att svara på exakt när det har slagit igenom helt, men vissa bedömare tror att de når en massmarknad runt 2023.

– Ett antal faktorer kommer att påverka när 5G är tillgängligt i bilar, tekniken finns förmodligen redan inom de nyare generationerna av fordon som produceras, säger Maria Sundvall.