Dagens PS

Robot parkerar och laddar din elbil

Boschs nya system för automatisk parkering och laddning av elbilar sköts via en app
Boschs nya system för automatisk parkering och laddning av elbilar sköts via en app. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 feb. 2024Publicerad: 09 feb. 2024

Bosch har utvecklat av ett nytt system för automatisk parkering och elladdning som används via en app och har godkänts för kommersiellt bruk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I samarbete med Volkswagens dotterbolag och mjukvaruspecialist Cariad, har Bosch utvecklat ett system som kombinerar automatisk laddning och parkering, det rapporterar Autocar.

Löser ett problem

Vid CES-mässan i Las Vegas sade Bosch styrelseledamot Tanja Rückert att elektrifiering nu är en stor del av arbetet på bolaget, samt att hon tror att laddningen av elbilar fortfarande är ett problem.

Nyligen uppdaterade Bosch sitt program för automatisk parkering och elladdning. Systemet kombinerar en förarlös parkeringsfunktion med en laddningsrobot.

Tanja Rückert tycker att systemet inte bara är ett sätt att ladda en elbil, utan att det även löser problemet med elbilar som fortsätter att vara kopplade till offentliga laddstationer, trots att de är fulladdade.

ANNONS

Senaste nytt

Kopplar loss automatiskt

Boschs system fungerar via en app i telefonen, bilens förare kliver ur bilen på parkeringen, trycker på knappen i appen och det automatiserade systemet ställer bilen vid laddstationen, varpå robotladdaren öppnar laddningsluckan och ansluter.

När bilen är färdigladdad kopplar robotladdaren ur och systemet kör bilen till en tom parkeringsplats, så att laddplatsen blir ledig för ny en laddning.

ANNONS

Kräver inga nybyggen

Bosch automatiserade parkeringssystem godkändes för kommersiellt bruk 2022.

Bolagets kombinerade parkerings- och laddsystem kräver inga nybyggda garage utan robotarna är designade för att användas i befintliga garage som redan har automatisk parkering.

Nu testas det automatiska laddningssystemet på Cariads perssonalparkering i Ingolstadt och i Boschs utvecklingsparkeringshus i Ludwigsburg, det skriver Autocar.

Läs mer: Sverige släpar efter med elbilsladdare Dagens PS

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS