Risk för soppatorsk – då återkallar Volvo 1 400 bilar

Uppdaterad: 16 aug. 2021Publicerad: 16 aug. 2021
Volvo S90L

Volvo återkallar cirka 1 400 bilar då de kan få slut på bränsle trots att det står att det ska finnas soppa i tanken.

ANNONS
ANNONS

Nu återkallar Volvo 1 383 laddhybrider med årsmodell 2022, då de behöver lösa ett problem med bränsletanken.

Det är den nya plasttanken för bränsle i Volvos laddhybrider som ger problem för nivågivaren som kommunicerar hur mycket bränsle det finns in tanken. Volvo har till 2022-modellerna bytt ut bränsletanken i plåt mot en plastvariant – allt för att minska vikten i fordonet.

Komprimeras

Plasttanken komprimeras och flexar i storlek när bränslet går ur den och därför kan det bli fel vid givaren som mäter nivån av bränsle i tanken. Återkallelsen gäller de Rechargemodeller i listan nedan.

”Om det inträffar kan nivågivaren skicka felaktiga värden till kombinationsinstrumentet som indikerar att bränslet räcker i 150–250 kilometer, trots att tanken i själva verket är nästan tom. Det kan således leda till motorstopp på grund av bränslebrist”, uppger Volvo Cars pressavdelning för Vi Bilägare.

Ny mjukvara

Volvobilarna kallas in till verkstaden för att installera en ny mjukvara som ska lösa problemet. Den kommer att tillåta en ”mer frekvent avluftning av bränslesystemet”, enligt Volvo.

Problemet kan lösas genom att öppna tanklocket och därmed lufta av tanken som på så sätt expanderar och visar rätt nivå. Den lösningen på problemet är endast tillfälligt.

Volvoägarna uppmanas också att inte låta räckviddsmätaren att sjunka under 30 mil, då det kan medföra att bilen blir stående med påvisad bränsle i tanken men ändå tom tank.

BILARNA SOM ÅTERKALLAS

Volvo S60, V60, S90, S90L och V90 Recharge omfattas av uppdateringen. Det är enbart laddhybrider av modellår 2022 som drabbas.


Läs mer:
Volvo-app krånglar – bilägarna rasar

ANNONS
ANNONS