Renault och Nissan genom förändringar i sitt samarbete, som pågått sedan 1999, meddelar de båda fordonsbolagen på måndagen. Bland annat kommer Renault att minska sina andelar i Nissan från 43 till 15 procent. 

ANNONS

Under måndagen meddelade Nissan och Renault att alliansen mellan biljättarna, som pågått i över två decennier, ska förändras. Renault kommer att flytta 28,4 procent av sina Nissan-aktier till en fond i Frankrike. Det meddelar CNBC.

Affären, som ännu väntar på styrelsens godkännande, skulle innebära att Renaults aktieinnehav i Nissan minskar från cirka 43 procent till 15 procent. Detta skulle i så fall motsvara Nissans nuvarande andel i det franska bolaget.

”Rösträtten inom fonden kommer att vara ”neutraliserad” för majoriteten av besluten, men de ekonomiska rättigheterna (som utdelningar och försäljning av andelar) kommer fortfarande att gagna Renault tills aktierna har sålts. Renault kommer att instruera förvaltaren att sälja dessa aktier om det är ”kommersiellt rimligt” och som en del av en ”samordnad och ordnad process”, enligt uttalandet.

Som en del av överenskommelsen ska japanerna investera i Renaults elbilsenhet Ampere, och båda bolagen ska dessutom sjösätta ”värdeskapande operativa projekt”, i Latinamerika, Europa och Indien.

Överenskommelsen, som presenterades på måndagen, är ett resultat av ett flera månaders diskussioner.

ANNONS
ANNONS

Biljättarna tecknade sitt samarbete i mars 1999.

Läs även: Nissan lanserar en 16 år gammal bil [Dagens PS]