Nya siffror visar fortsatt stark efterfrågan på begagnade bilar. Under maj har priserna ökat till nya rekordnivåer.

Begagnat är fortsatt hett på bilmarknaden.

Under maj ökade priserna på begagnade bilar med upp till 20 procent jämfört med samma period i fjol.

Priserna ökade under maj

Det är framför allt bensinbilar som vi söker efter, och hos både Blocket och bilförmedlaren Kvd Bil ökade priserna på begagnade bensinbilar med över 20 procent under maj.

Förklaringarna till varför vi vill köra begagnat är bland annat bristen på halvledare, regeringens nya regler med bonus malus-systemet och de nya villkoren för tjänstebilar – som gör det dyrare att köra nya bensin- och dieselbilar.

Samtidigt som pandemin spelar en roll.

”Sedan har det generella intresset för att äga bil ökat under pandemin ur en hälsosynpunkt, det är säkrare att åka färre ihop när det finns en smittspridning”, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvd Bil, till Di.

Bra köpläge nu

Han tror det är bra att köpa en begagnad bil nu istället för att vänta.

”Det är inget som tyder på att suget efter begagnat kommer gå ner. Vi ser visserligen en stabilisering, men det är på en all-time-high-nivå. Så man bör inte vänta med bilköpet om man går i köptankar”.

ANNONS
ANNONS

Även på Blocket syns rekordökningen enligt Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör för Fordon på Blocket som beskriver trenden som ”sällan skådat intresse för begagnat.”

Vi vill främst köpa bensindrivna bilar, följt av diesel, som har gått max 15 000 mil och är högst tio år gamla. De mest populära bilmärkena är Volkswagen Golf, Volkswagen Passat och Volvo V70, där medianpriset i maj låg på 198 000 kronor.

Elbilar kommer

Men även på andrahandsmarknaden syns en ökning bland elbilar där det i maj lades upp 243 procent fler elbilar, jämfört med samma period 2020, på Blocket.

Daniel Odsberg beskriver dock elbilsmarknaden som fortsatt ”väldigt volatil”.

”Det pressas ut nya elbilar på marknaden men det är ett stort spann på vad de kostar och den billigaste är ganska dyr jämfört med andra bilar. Sen finns det en osäkerhet hos konsumenten, hur länge batterierna håller till exempel. Och det finns en osäkerhet i infrastrukturen, men det kommer bli bättre”, säger han.

Läs mer: Prisrekord på begagnade bilar i december

 

 

ANNONS
ANNONS