Så här motiverar politikerna det kontroversiella förslaget.

Den norska regeringen vill införa en engångsskatt för elbilar baserat på vikten, men förslaget stöter på kritik, skriver E24.

Om skatten införs kommer det främst drabba ägare av Tesla Model X som väger upp emot 2 500 kilo, betydligt mer än andra elbilar på marknaden.

Motivet till den nya skatten, som redan kallas för ”Tesla-skatt”, är att elbilar väger mer än vanliga bilar och därmed medför mer slitage på vägarna.

Dessutom har deras starka framfart under Solberg-regeringen med mer än sexdubbling inneburit att staten har fått in mindre skatteintäkter. Elbilar är subventionerade i Norge.

ANNONS
ANNONS

Enligt det förslag som lagts fram skulle engångsavgiften kunna ligga på mellan 7 000 och 70 000 norska kronor baserat på viktnivån. Omräknat i svenska kronor handlar det om ett spann på mellan 7 100 och 71 150.

Men förslaget är kontroversiellt och uppges enligt den norska elbilsföreningen ha skapat en stor osäkerhet i en tid när allt fler norrmän ska övertalas om att en elbil är något för dem.

”Regeringen spelar med elbilsmarknaden och verkar i strid med Stortingets signaler. Nu måste regeringens avgiftsbomb stoppas i budgetförhandlingarna”, sade föreningens generalsekreterare Christina Bu.

Även en annan bilförening, Norge Automobil-Forbund, ser negativt på det nya förslaget.

”Denna skatteökning skickar en signal om att pengar i kassan är viktigare än så många elbilar som möjligt på vägarna”, sade Inger Elisabeth Sagedal, kommunikationschef på Norge Automobil-Forbund.