Dagens PS

Premiär: Världens billigaste suv med sju platser

Dacia Jogger
Dacia Jogger är ett mellanting mellan suv, mpv och kombi. Massor med utrymme för bara 150 000 kronor. Foto: Maths Nilsson
Maths Nilsson
Maths Nilsson
Uppdaterad: 05 sep. 2021Publicerad: 05 sep. 2021

Dacia drar täcket av världens billigaste sjusitsiga bil. Förnuftigare och mer för pengarna än nya suven Dacia Jogger kan du knappast få.
Bilen är nästan lika spatiös som en Volvo XC90 – och kostar bara runt 150 000 kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nya Dacia Sandero har redan tagit Europa med storm och petat Volkswagen Golf som den mest sålda bilmodellen under 2021. Nu laddar Dacia om och den här gången siktar de stort.

Den stora nyheten är den tredje sätesraden i Dacia Jogger. Trillräckligt för att vuxna människor ska kunna åka bekvämt, minst lika stort som Volvo XC90 som är fyra gånger dyrare.

Nya Dacia Jogger är en helt ny sjusitsig bil med rekordstora utrymmen. Är det en suv, mpv eller kombi? Dacia säger att den är allt på samma gång och en allroundbil för den stora familjen. En sak är i alla fall säker, billigare än så här går det inte att få en sjusitsig bil.

Dagens PS har redan provsuttit Dacias nyhet före världspremiären, och bilen är förvånansvärt rymlig. Den tredje sätesraden som brukar vara en hemsk historia är minst lika rymlig som i stora suvar som Volvo XC90 och Kia Sorrento. Dessutom är insteget föredömligt enkelt.  Baksätet är också generöst. Och bilen kostar ungefär lika mycket som utrustningspaketen till Volvon: Runt 150 000 kronor. Mer utrymme för pengarna kan du knappast få. Enda stora nackdelen är att bagageutrymmet inte rymmer mer än ett par tunna matkassar när tredje raden är uppfälld.

Dacia Jogger Visst är det lite spartanskt, men det mesta som du behöver i en bil finns på plats.

Dacia har inte bara snott utrymmena från XC90, de har också oblygt kopierat Volvos strålkastare med Tors Hammare och de stående baklyktorna. Men Dacian är förstås en långt mindre påkostad historia än Volvon som kostar drygt fyra gånger så mycket.

Det är bäddat för en ny succé för Dacia, trots att bilen endast kommer med bensinmotorer från start. Lite senare kommer en hybridversion, som inte går att ladda med sladd. Vid lanseringen finns bilen med en helt ny TCe 110-bensinmotor med turbo. Vridmomentet är på 200 Nm, så de sju i bilen får inte ha för bråttom. Dacia Jogger kommer även som gasbil, oklart om den varianten når Sverige.

Dacia Jogger Dagens PS var inbjudna till förhandsvisningen i Paris. Dacia Sandero har blivit Europas mest sålda bil igen. Nu har Dacia något stort på gång – nya sjusitsiga Jogger känns som en given succé.

Totalt sett är Dacia Jogger en av marknadens mest förnuftiga bilar. Den kommer att göra att stora barnfamiljer med tuff budget kommer att kunna gå från äldre begagnat till en helt ny bil. Bilen når Sverige till våren. Det skulle förvåna mycket om Dacia Jogger inte blir en ny succé för det fransk-rumänska bilmärket.

Dacia Jogger Fram- och baklyktor är klart inspirerade av Volvo.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS